UN upozorava Izrael: Plan aneksije dijelova Zapadne obale ilegalan

Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Michelle Bachelet priopćila je kako su nelegalni planovi Izraela o aneksiji pojedinih dijelova Zapadne obale.

Bachelet je u priopćenju navela kako je potrebno da Izrael obustavi nelegalne planove o aneksiji te da bi ovi planovi mogli imati razorne posljedice po ljudska prava Palestinaca.

Izraelske planove o aneksiji nazvala je ilegalnim te pozvala da se poštuju pozivi kako pojedinih izraelskih dužnosnika, tako i dužnosnika u svijetu te odustane od ovog opasnog puta.

Upozorila je i na nepredvidive posljedice koje bi aneksija mogla izazvati, ne samo za Palestince nego i Izraelce.

Dodala je kako će planovi o aneksiji ozbiljno naštetiti naporima o trajnom miru te naglasila da će Palestincima na područjima koja bi mogla biti anektirana dodatno biti otežan pristup temeljnim uslugama poput onih u sektorima obrazovanja i zdravstva.

Bachelet je dodala kako će aneksijom biti proširena i židovska naselja koja nisu u skladu s međunarodnim pravom, što će pojačati tenzije između dvije zajednice.

Dodala je i kako ilegalna aneksija “neće promijeniti obveze Izraela kao okupacijske sile koje proizilaze iz međunarodnog prava”, a i dodatno će ozbiljno naštetiti perspektivi dvodržavnog rješenja.

“Još uvijek ima vremena da se odustane od ove odluke”, rekla je Bachelet.

Aneksija dolazi kao dio “Sporazuma stoljeća” američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je objavljen 28. siječnja, a odnosi se na Jeruzalem kao “nedjeljivi glavni grad Izraela” i priznaje izraelski suverenitet nad velikim dijelovima Zapadne obale.

U planu se navodi uspostavljanje države Palestine poput arhipelaga povezanog mostovima i tunelima.

Palestinski dužnosnici tvrde da će, prema američkom planu, Izrael anektirati 30 do 40 posto Zapadne obale, uključujući cijeli Istočni Jeruzalem.

Zapadna obala, uključujući Istočni Jeruzalem, smatra se okupiranim teritorijem prema međunarodnom pravu, zbog čega su sva židovska naselja na tom teritoriju, kao i planirana aneksija, ilegalni, prenijela je Anadolija.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj