UPRKOS VIŠEMJESEČNIM PROTESTIMA: Kineski predsjednik odobrio novi zakon o sigurnosti za Hong Kong

Predsjednik Kine Xi Jinping potpisao je danas odluku kojom se nameće kontroverzni Zakon o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong.

List “Global Times“ javlja da je Xi potpisao dekret nekoliko sati nakon što je Stalni odbor 13. nacionalnog narodnog kongresa Kine odobrio implementaciju novog Zakona o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong.

Zakon je usvojen uprkos višemjesečnim antivladinim protestima koji se održavaju u poluautonomnom Hong Kongu.

Novi zakon o sigurnosti u Hong Kongu krivičnim djelom tretira svako podrivanje i nepoštivanje vlasti zvaničnog Pekinga.

Hong Kong je autonomna regija koju je Velika Britanija 1997. godine prepustila Kini. Shodno postojećim sporazumima, Hong Kong ima status autonomije u unutrašnjoj politici, a Kina vodi vanjsku i odbrambenu politiku. Takav status je predviđen do 2047. godine. 

Ta regija je prošle godine bila poprište masovnih protesta zbog prijedloga zakona o ekstradiciji i sudskom procesuiranju stanovnika Hong Konga u drugim dijelovima Kine.

SAD, Velika Britanija, Australija i Kanada su neke od zemalja koje su izrazile zabrinutost zbog uvođenja novog sigurnosnog zakona u Hong Kongu.

Zvanični Peking odbacuje te kritike i poručuje da neće dozvoliti da se druge zemlje miješaju u njegove unutrašnje poslove.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj