ZBOG OZBILJNE EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE U RUSIJI! Lavrov: Evropske zemlje ne razmišljaju o otvaranju granica za državljane Rusije

Evropske zemlje još ne razmišljaju o otvaranju granica za državljane Rusije, s obzirom na broj registrovanih slučajeva zaraženosti virusom korona, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

On je podsJetio da Evropa sada otvara granice, ali da se Rusija, SAD i Brazil zbog broja zaraženih smatraju zemljama za koje EU neće otvoriti granice.

Prema rIJečima Lavrova, Rusija trenutno provJerava uslove za ponovno uspostavljanje transportnih usluga sa drugim zemljama.

– Mi kao Ministarstvo spoljnih poslova ćemo proslIJediti drugim zemljama informacije o epidemiološkoj situaciji. Ministarstvo će iste informacije proslIJediti i ruskim agencijama koje će stručno procIJeniti da li je situacija bezbJedna ili ne – rekao je ruski ministar spoljnih poslova.

Sve unutrašnje granice EU otvorene su od 15. juna, a Evropska komisija preporučila je ranije da se počne sa postepenim otvaranjem spoljašnjih granica od 1. jula.

Rusija je zbog širenja zaraze virusom korona potpuno obustavila putničke letove 27. marta, a avio-kompanijama je dozvoljeno samo da vrše letove radi povratka putnika iz inostranstva.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj