Građani Rusije podržali ustavne reforme: Putin ima mogućnost ostati na vlasti do 2036. godine

Većina građana Rusije glasala je za izmjene Ustava koje će omogućiti predsjedniku Vladimiru Putinu da ostane na vlasti do 2036. godine, ali jednonedjeljni referendum, koji je završen danas, obilježili su mnogobrojni izvještaji o pritiscima na birače.

Foto: Profimedia, Vladimir Putin

Sa zatvaranjem većine birališta u državi i u prebrojanih 20 odsto oblasti, 72 odsto je glasalo za ustavne amandmane, prema podacima Centralne izborne komisije. Prvi put u Rusiji, glasanje je trajalo sedam dana kako bi se povećala izlaznost građana, ali i smanjile gužve na glasačkim mjestima zbog pandemije koronavirusa.

Do zatvaranja birališta u Moskvi i većini drugih dijelova Zapadne Rusije, ukupna izlaznost je iznosila 65 odsto prema izbornim zvaničnicima. U nekim regionima glasalo je čak 90 odsto birača sa pravom glasa.

Na najistočnijoj tački Rusije poluostrvu Čukotska, koje je devet sati ispred Moskve, zvaničnici su brzo objavili potpune preliminarne rezultate koji pokazuju da je 80 odsto birača podržalo amandmane, a u ostalim dijelovima Dalekog Istoka kažu da je više od 70 odsto podržalo izmjene Ustava.

Kritičari Kremlja i nezavisni posmatrači izbora preispitivali su zvanične cifre.

“Posmatramo susjedne regione i nepravilnosti su očigledne, postoje regioni u kojima je izlaznost vještački (pojačana), postoje regioni gdje je to manje-više stvarno”, izjavio je Grigorij Melkonijants, kopredsjednik nezavisne grupe za praćenje izbora Golos za AP.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin glasao je danas u Moskvi na glasačkom mjestu u Ruskoj akademiji nauka. Njegovo lice je bilo otkriveno, za razliku od većine ostalih glasača kojima su na ulazu bile ponuđene besplatne maske.

Kremlj smatra da su amandmani neophodni za stabilnost i sigurnost zemlje, dok Putinovi kritičari smatraju da izmjene predstavljaju potez koji bi mu obezbijedio da ostane još dugo na vlasti.

Putin je juče pozvao građane da glasaju o amandmanima i napomenuo da je svaki glas važan. “Ne glasamo samo za amandmane. Glasamo za zemlju u kojoj želimo da živimo, za zemlju koju želimo da ostavimo našoj djeci i unucima”, rekao je Putin.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj