Macron reformira francusku vladu: “Novi put s novom ekipom”

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u četvrtak u razgovoru za regionalne medije da kani zacrtati “novi put s novom ekipom”, čime je potvrdio da će doći do preustroja vlade sljedećih dana.

“Nalazim se pred odabirima za novi put. Tu su novi ciljevi neovisnosti, obnove, pomirbe i nove metode koje treba pokrenuti. Iza njih će stajati nova ekipa”, rekao je francuski predsjednik.

Macron je bio neodređen u vezi zadržavanja na funkciji premijera Edouarda Philippea, koji je na tom mjestu od Macronovog izbora 2017.

Prema istraživanju Elabe Berger Levrault koje je objavljeno u srijedu, 57 posto Francuza žele da Edouard Philippe ostane premijer.

Nakon što je pozvao Francuze da se pripreme na “jako tešku ekonomsku jesen”, Macron je također precizirao prioritete drugog dijela svog mandata koji završava u proljeće 2022. godine i rekao da će smjernice sljedeće vlade biti “obnova privrede, socijalna zaštita i zaštita okoliša, uspostava pravednog poretka, obrana europskog suvereniteta”.

Macron je također pozdravio odnos izgrađen s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel što je rezultiralo prijedlogom plana oporavka od 750 milijardi eura na europskoj razini, u odgovoru na krizu koronavirusa.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj