USVOJENA REZOLUCIJA: Njemački zastupnici odbacili izraelske planove o aneksiji dijelova Zapadne obale

Njemački zastupnici usvojili su u srijedu rezoluciju u kojoj su odbacili planove o aneksiji dijelova Zapadne obale. 

BUNDESTAG USVOJIO REZOLUCIJU: Hezbollah proglašen terorističkom ...

U rezoluciji usvojenoj velikom većinom glasova, članovi Bundestaga su naveli da je plan aneksije “suprotan međunarodnom pravu” i da “predstavlja rizik za dalju destabilizaciju regije”.

Zato su “hitno” apelirali na Vladu Izraela da odustane od tog plana, koji bi, ako bude primijenjen, mogao značiti “kraj rješenja [po modelu] dvije države za koje se EU i veliki dio međunarodne zajednice i dalje zalažu i kojem su se dvije strane posvetile na osnovu Sporazuma iz Osla iz 1993. godine”. 

Njemački zastupnici smatraju da bi aneksija mogla imati “značajne posljednice po mirovni proces na Bliskom istoku i regionalnu stabilnost”, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Međutim, u rezoluciji, koje su predstavile konzervativne i socijaldemokratske partije koalicije Angele Merkel i mala liberalna partija FDP, navodi se da će diskusije članica EU-a o sankcijama protiv Izraela u slučaju primjene plana imati negativan efekt.

“Diskusije o jednostranim sankcijama ili prijetnjama sankcijama neće imati konstruktivan efekat u procesu pomirenja i međusobnom razumijevanju Izraelaca i Palestinaca”, navodi se u dokumentu.

Njemački zastupnici bi željeli da EU teži jačanju dijaloga sa SAD-om, Ujedinjenim narodima i drugim regionalnim partnerima i posvećenosti obnovi mirovnog procesa između Izraela i Palestinaca. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj