VOJNI KOMITET AMERIČKOG SENATA: Rusija podriva suverenitet BiH, ojačat ćemo vojnu saradnju sa državama na Balkanu

Ruska Federacija podriva suverenitet Bosne i Hercegovine, a igrala je destabilizirajuću ulogu u odnosima Kosova i Srbije, navodi se u najnovijem izvještaju vojnog komiteta američkog Senata.

Sjedinjene Američke Države, odnosno njihovo najviše zakonodavno tijelo već nekoliko godina upozorava na aktivnosti Moskve na Balkanu, posebno u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, tvrdeći da Rusija, uglavnom preko Beograda, negativno utječe na politička kretanja s ciljem slabljenja utjecaja SAD i Evropske unije.

– Komitet je zabrinut zbog aktivnosti Rusije koje bi mogle imati destabilizirajući utjecaj na političko i sigurnosno okruženje u zoni odgovornosti američke vojne komande u Evropi, navodi se u izvještaju.

– Rusija pruža podršku prekodržavnim ekstremističkim grupama i stalno radi na podrivanju Sjevernoatlantske alijanse (NATO) i Evropske unije. Na zapadnom Balkanu, posebno, ovo uključuje i podršku Rusije pokušaju prevrata u Crnoj Gori i pokušaje poticanja sukoba u Sjevernoj Makedoniji, a s obzirom na to da su obje države ulazile u NATO, navedeno je u dokumentu američkog Senata, čiji su članovi  zatražili od američkog ministra odbrane Marka Espera da upozna Senat prije jeseni ove godine sa situacijom na zapadnom Balkanu, prenosi Oslobođenje.

Zatražen je nastavak sigurnosne i vojne saradnje sa državama Zapadnog Balkana, bez obzira da li su članice NATO-a ili su u Partnerstvu za mir.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj