‘NARUŠAVA UGLED LIDERA’: Operski pjevač toliko liči na Xi Jinpinga da je zbog toga stalno na meti kineskih vlasti!

Kineske vlasti su u više navrata blokirale nalog poznatog kineskog operskog pjevača Liu Kećinga (63) na društvenoj mreži Doujin zato što “narušava liderov ugled”, to jest previše liči na predsjednika Si Đinpinga.

si djinping dvojnik kombo RAS Tanjug AP Privatna arhiva

Kina je na udaru kritika zbog opsesivne zaštite ugleda predsjednika Sija, zbog čega je ranije zabranila crtani film Vini Pu, nakon što su korisnici interneta u mimovima poredili predsjednika s njegovim junakom medvjedom.

Kineski bariton, koji živi u Berlinu od 2019. deli ekscentrične snimke na kojima pjeva sa 41.000 pratilaca na svom nalogu na Doujinu (kineski Tiktok), pri čemu veoma liči na kineskog lidera. Desetog maja postavio je video, u kome navodi da mu je platforma cezurisala snimak zbog “narušavanja ugleda”, prenio je “Radio Free International”.

Liu Kećing
Liu Kećing

Liu je navodno napisao: “Dragi prijatelji, moj nalog na Doujinu zabranjen je zbog slike na profilu. Ponovo sam dostavio dokumentaciju i trenutno čekam dozvolu. Ovo je treći put da zatvaraju moj nalog zbog “narušavanja ugleda”.

On je rekao za “New York Times” da je ranije već otvorio nalog na istoj mreži, ali da je on iznenada obrisan jer je slika na profilu ličila neki od predsjednikovih portreta.

Si Đinping
Si Đinping

Pjevač je i dalje aktivan na društvenim mrežama, ali mnogi komentari na njegove snimke su blokirani.

Vlasti su zabranile crtani film “Vini Pu” 2017, nakon što su korisnici interneta u postovima poredili predsjednika s popularnim medom.

Komentari na “Malog medu Vinija”, kako glasi kinesko ime Vinija Pua, ukazivali su na grešku i da korisnik ne može da nastavi zato što je sadržaj zabranjen.

Poređenja između Sija i Vinija Pua prvi put su se pojavila 2013, kada su korisnici kineskih mreža masovno dijelili dvije slike, jedne pored druge: na jednoj su bili Vini Pu i njegov vitki prijatelj Tigar, a na drugoj Si i tadašnji američki predsjednik Barak Obama.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj