PHILLIPPE PODNIO OSTAVKU: Jean Castex imenovan za novog premijera Francuske

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u petak je za novog premijera imenovao Jeana Castexa, koji je koordinirao strategiju ponovnog otvaranja Francuske nakon restriktivnih mjera uvedenih u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Francuska: Jean Castex imenovan za novog premijera

Castex je na premijerskoj poziciji zamijenio je Edouarda Philippea, koji je ranije u petak podnio ostavku zbog rekonstrukcije Vlade Francuske.

Predsjednik Macron želi otvoriti novo poglavlje za dvije preostale godine svog mandata tokom kojih će se usredotočiti na napore za ponovno pokretanje francuske ekonomije, koja je duboko pogođena pandemijom koronavirusa.

Do rekonstrukcije dolazi nekoliko dana nakon što je na lokalnim izborima u Francuskoj najbolje rezultate ostvarila Evropska ekološka partija Zeleni. Macron je svjedočio kako je njegova centristička stranka Republika u pokretu poražena u najvećim francuskim gradovima.

Rekonstrukcija je je bila planirana i prije lokalnih izbora, jer je Macronova Vlada bila suočena s problemima i kritikama tokom krize izazvane pandemijom koronavirusa.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj