ŠTA SE ZAPRAVO DOGODILO? Nebo nad Zagrebom u srijedu navečer bilo je prošarano munjama, a niti je grmjelo, niti je padala kiša

U srijedu navečer su u središnjoj Hrvatskoj, kako objašnjavaju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda, bila dva velika konvektivna sistema vidljiva s područja grada.

Jedan se stvorio zapadno od Zagreba oko 20.30 uz granicu sa Slovenijom i kretao se prema sjeveroistoku te jačao donijevši dijelu Hrvatskog zagorja obilne pljuskove i grmljavinu, lokalno vjerojatno i sugradicu ili tuču.

Kretao se vrlo sporo pa je sjeverno od Zagreba bio oko 22.30 sati te nastavio sporo kretanje dalje na sjeveroistok, no uskoro se raspao, dok se drugi sustav stvorio jugoistočno od Zagreba, na području Siska, oko 22 sata te je također jačao i povećavao se u svim smjerovima i donio obilne grmljavinske pljuskove, lokalno i tuču i sugradicu.

Kretao se u jugozapadnoj struji prema sjeveroistoku prešavši Moslavinu i Prigorje, a zahvatio križevačko, koprivničko i bjelovarsko područje te tek nakon ponoći oslabio i oko 2 sata oslabljen potpuno prešao u Mađarsku.

Nevrijeme snimljeno iz okolice Zagreba
Nevrijeme snimljeno iz okolice ZagrebaIzvor: Pixsell / Autor: Bruno Fantulin/PIXSELL

‘Iz ovog opisa može se vidjeti da niti jedan od tih sistema nije prelazio preko zagrebačkog područja i stoga nije bilo oborine. No zbog veličine sistema dobro su se vidjeli, naročito u noći, kao bljeskanje munja u daljini.

Brzina zvuka je puno manja od brzine svjetlosti pa grmljenje (zvučna pojava u grmljavini) iz ova dva sustava većina građana nije mogla čuti’, ističu te dodaju da se grmljavina (grmljenje i munje) i vidjela i čula na istoku grada te u Zagrebačkoj županiji.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj