VELIKA AKCIJA ŠIROM EUROPE! Uhićeno čak 800 osoba, zaplijenjeno više od dvije tone droge: ‘Ovo je epohalni udar na organizirani kriminal!‘

Nacionalna agencija za suzbijanje teškog kriminala Velike Britanije (NCA) i snage reda iz Europe zajedničkim su snagama uspješno probile tajni komunikacijski sistem EncroChat koji su kriminalci koristili za trgovanje narkoticima i oružjem, piše BBC. NCA je rekla da je ovo najveća i najznačajnija policijska akcija u Velikoj Britaniji.

Utjecajne osobe iz kriminalnog podzemlja našle su se među više od 800 uhićenih diljem Europe. Do uhićenja je došlo nakon što su NCA i drugi presreli poruke koje su kriminalci slali putem EncroChata. U akciji je zaplijenjeno i više od dvije tone droge, nekoliko desetaka komada vatrenog oružja i 54 miliona funti.

image

Dok je NCA bila dio akcije, pokrenule su je policije Francuske i Nizozemske, a u akciju je bio uključen i Europol, europska agencija za suradnju policijskih snaga.

 Wil van Gemert, zamjenik izvršnog direktora u Europolu, rekao je na konferenciji za medije u Hagu da je hakiranje komunikacijske mreže omogućilo ometanje kriminalnih aktivnosti poput nasilnih napada, korupcije, pokušaja ubojstava i krijumčarenja značajne količine droge.

NCA kaže da se akcijom koja je trajala više od tri mjeseca i u koju su bili uključeni policajci iz cijele Britanije udarilo na organizirani kriminal u Velikoj Britaniji kao nikad do sad. U Britaniji je u sklopu akcije uhićeno 746 osoba, među kojima su se našla i dva policajca. Čelnica policijske uprave koja djeluje na širem području Londona Cressida Dick, čije su snage uhitile 171 osobu i zaplijenile 13,3 miliona funti, akciju je opisala kao “epohalnu”. “Ovo je samo početak. Udari na organizirani kriminal koji će proizaći iz ove operacije trajat će mjesecima i godinama”, dodala je.

image

Direktorica za istrage u NCA Nikki Holland rekla je da su operativci koji su radili na akciji probijanje sustava usporedili s probijanjem Enigme, sustava za šifriranje informacija koji su Nijemci koristili za komunikaciju u Drugom svjetskom ratu. “Oni tvrde da je ovo toliko značajno. Prodiranje u te informacije je kao da imate doušnika u samoj organizaciji koji vam stalno govori što se planira i radi”, pojasnila je.

Procjenjuje se da je otprilike 60 hiljada ljudi bilo pretplaćeno na servis EncroChat, inače baziran u Francuskoj. Od tih 60 hiljada korisnika, 10 hiljada ih je bilo iz Velike Britanije, piše Jutarnji.

Sistem je djelovao na prilagođenim Android mobitelima, a EncroChat je na svojoj stranici korisnicima nudio “sigurnu komunikaciju bez briga”. Korisnici sistema imali su pristup porukama koje su se nakon određenog perioda brisale s mobitela na koji su poslane. Uz to, korisnici su unosom posebne četveroznamenkaste šifre mogli izbrisati sve podatke koji su bili pohranjeni na mobitelu, a taj je pothvat izgledao kao da jednostavno pokušavaju “otključati” zaslon mobitela kojem se upalio čuvar ekrana. Modificirani mobiteli koštali su hiljadu eura, a pretplata na servis koštala je dodatnih 1,5 hiljada eura.

image

Europol je rekao da je francuska policija otkrila da je dio EncroChatovih servera smješten u Francuskoj te da je moguće u njih ubaciti “tehnički uređaj” koji bi snagama reda omogućio pristup porukama. Glasine da je policija provalila EncroChat počele su kružiti u junu. Nizozemska je policija rekla da su korisnici nakon toga počeli bacati svoje uređaje, ali da je bilo prekasno. Policija je tada već bila presrela milijune poruka. Neke su već poslužile kao dokazni materijal za djelovanje dok su druge tek trebaju obraditi i iskoristiti protiv kriminalaca koji su ih slali. Agencije za suzbijanje kriminala informacije s EncroChata počele su primati 1. aprila, a vjeruje se da je sustav probijen u ožujku.

NCA kaže da je komunikacijski sistem korišten kao “kriminalna trgovina” za koordinaciju distribuciju droge u cijelom svijetu i uvoz oružja poput jurišnih pušaka, automatskih pušaka, pumperica, pištolja i ručnih granata. Vjeruje se da su kriminalne bande sustav koristile i za planiranje napada na konkurentske bande, utjerivanje dugova i pranje novca. Neki od prijetnji nasiljem koje su se našle u sisitavu uključivale su napade kiselinom i rezanje udova.

image

NCA kaže da su razmontirani deseci kriminalnih bandi te da je najviše uhićenih bilo u Londonu i sjeverozapadnoj Engleskoj. Iz Agencije kažu da im je karantena zbog koronavirusa pomogla jer su mnogi članovi bandi bili u svojim domovima. Većina uhićenih dio su tzv. “srednjeg menadžmenta” kriminalnih bandi dok su neki uhićeni opisani kao “glavešine” podzemlja.

“Riječ je o ljudima čiji je jedini poslovni cilj bio zgrtanje velike količine novca. Mnogi od njih vodili su respektabilne živote prepune luksuza. Novac su nemilice trošili, ali diskretno”, rekla je Dick iz NCA.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:
  1. […] VELIKA AKCIJA ŠIROM EUROPE! Uhićeno čak 800 osoba, zaplijenjeno više od dvije tone droge: ‘Ov… […]

Komentiraj