IZJAVA RUSKOG AMBASADORA IZAZVALA BURU REAKCIJA! Dodik tvrdi da o NATO-u odlučuje RS, Džaferović i Komšić poručuju: BiH nastavlja svoj NATO-put bez obzira kakav bio stav Rusije!

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas da nema odluke o članstvu BiH u NATO-u, te da je neće ni biti i da o tome odlučuje entitet RS.

Prokomentirao je Dodik današnje izjave Bakira Izetbegovića i Željka Komšića, koji su oštro reagirali na skandalozan istup ruskog ambasadora u BiH Petra Ivancova, koji je u nediplomatskom maniru poručio kako se Rusija protivi NATO integracijama BiH.

– Ruska Federacija ima prijateljsku politiku prema BiH, zasnovanu na međunarodnom pravu, ne krijući da ima dobre odnose sa RS-om – izjavio je Dodik.

Izetbegovića i Komšića je optužio da ne vode principijelnu politiku, te da ne brane interese BiH jer, kako je kazao, ono što govore nije interes entiteta RS.

– Oni su obični trbuhozborci svojih mentora, koji se kriju po drugim ambasadama u Sarajevu. Da su zaista zaštitnici interesa BiH u koju se kunu, ne bi žrtvovali svog ministra sigurnosti zarad ambasadora Pakistana, i ne bi pažljivije gledali šta kaže Vijeće za provođenje mira, izmišljeno tijelo, nego Parlament BiH, biran na izborima – izjavio je Dodik.

Džaferović: BiH nastavlja svoj NATO-put bez obzira kakav bio stav Rusije

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović prokomentirao je za Fenu izjavu amabasadora Rusije Petra Ivancova da “integracija BiH u NATO dovodi u pitanje sigurnost i stabilnost”.

– Upravo je suprotno. Integracija BiH u NATO garantira sigurnost i stabilnost naše zemlje, a izjavama poput ove koju je dao ruski ambasador nastoji se da se ta stabilnost i sigurnost podrivaju – istaknuo je Džaferović.

Podsjetio je da je Bosna i Hercegovina već ranije donijela zakone, odluke i strategije koje trasiraju put zemlje u NATO.

– Niko izvan Bosne i Hercegovine nema pravo da se miješa u naša unutrašnja pitanja, osporava donesene zakone i odluke ili da nam određuje vanjsko-političke ciljeve, pa ni ambasador Rusije. Bosna i Hercegovina će nastaviti svoj put prema NATO-u u skladu sa Zakonom o odbrani, Strategijom vanjske politike i nizom drugih odluka, bez obzira kakav bio stav Rusije – kazao je Džaferović.

Komšić: BiH će donijeti odluku o članstvu u NATO-u, a Dodik će ponovo učestvovati u tome

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kritizirao je danas istupe predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića i člana Predsjedništva BiH Željka Komšića vezane za NATO put BiH.

Izetbegović i Komšić su, reagirajući na skandalozan istup ruskog ambasadora Petra Ivancova, podsjetili da je BiH već donijela sve potrebne odluke, zakone i strategije koje se odnose na put ka NATO-u, te da se na tim dokumentima temelje euroatlantske integracije naše zemlje.

Dodik je zatim poručio da ne postoji odluka o članstvu BiH u NATO-u, te da je neće ni biti i da o tome odlučuje entitet RS. Njegovo mišljenje ne dijeli Komšić, koji je ponovo reagirao saopćenjem za javnost.

– Nismo imali ni odluku o MAP-u prije deset godina pa smo je donijeli, nismo imali ni odluku o Pregledu odbrane, pa smo je donijeli, nismo imali ni odluku o knjiženju vojne imovine pa smo je donijeli, nismo imali ni odluku o ANP/ Programu reformi pa smo je donijeli. Donijeti ćemo i odluku o članstvu u NATO-u. Dodik će ponovo u tome učestvovati. Neka intimno bude protiv NATO-a koliko hoće, samo neka kao i do sada potpisuje odluke – poručio je Komšić.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj