ČELNICA EVROPSKE CENTRALNE BANKE: Pandemija će ubrzati transformaciju evropskih ekonomija

Ekonomska kriza izazvana pandemijom koronavirusa “dubinski će promijeniti” svjetsku ekonomiju, koja će se sada više orjentisati ka ekologiji i numerizaciji, a Evropa će te promjene dočekati u “odličnoj poziciji”, ocijenila je direktorica Evropske centralne banke Kristin Lagard.

Pandemija će ubrzati transformaciju evropskih ekonomija

Tokom video-konferencije o ekonomiji francuskog regiona Eks-an-Sen, održanoj u Parizu, Kristin Lagard je istakla da će kriza dovesti do ubrzanja transformacije evropskih ekonomija, i da je ta transformacija već “latentno prisutna”.

Kada je riječ o proizvodnji, tržištu, zaposlenju, ono što trenutno proživljavamo vjerovatno će dovesti do evoluiranja ka jednom održivijem načinu življenja, koji će biti više ekološki“, rekla je Lagard.

Kako prenosi pariski “Figaro”, Lagardova se posebno osvrnula na rad na daljinu, koji će, kako je ocijenila, “transformisati način funkcionisanja svih zaposlenih”, barem kada je riječ o razvijenim zemljama.

Takođe je ocijenila da će doći da značajnog porasta korištenja numeričkih tehnologija i robotizacije u industriji. Suočena sa takvim transformacijama, Evropa je u odličnoj poziciji da ih prihvati, dodala je Lagardova.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj