PREDSJEDNIK TRAMP U ZANOSNOM GOVORU POVODOM DANA NEZAVISNOSTI: Američka Republika stoji danas kao najveća, najizuzetnija i najdarovitija nacija u historiji svijeta

Američki predsjednik Donald Tramp tokom govora za Dan nezavisnosti evocirao je historiju američkih patriota koji su porazili naciste, rušili komuniste i progonili teroriste, ali i upozorio na drugu prijetnju u današnjoj političkoj klimi – “radikalnu ljevicu”.

dsdsd

U govoru četvrtog jula u Bijeloj kući usred pandemije koronavirusa i rasnih nemira, Tramp je u potpunosti odbranio prošlost Amerike i rekao da neće dozvoliti da “bijesna rulja” sruši statue, “indoktrinira” našu djeca ili “gazi slobode”.

“Američki heroji porazili su naciste, rušili fašiste, rušili komuniste, spasili američke vrijednosti, podržavali američke principe i progonili teroriste do samih krajeva Zemlje”, rekao je predsjednik Tramp u Bijeloj kući.

“Sada smo u procesu poraza radikalne ljevice, marksista, anarhista, agitatora, pljačkaša i ljudi koji u mnogim slučajevima nemaju apsolutno pojma o onome što rade”, dodao je, aludirajući na prosvjede širom zemlje, piše The Hill.

Potom je nastavio braneći američku historiju i vrijednosti.

“Zahvaljujući hrabrosti tih rodoljuba 4. jula 1776. godine, Američka Republika stoji danas kao najveća, najuobičajenija i najdarovitija nacija u historiji svijeta”, rekao je Trump.

Predsjednik je optužio medije za “klevetu” zbog sijanja rasnih podjela i rekao da oni omalovažava sjećanje na vojnike “insistirajući da se bore za rasizam”. Kazao je da baština zemlje pripada građanima bilo koje pozadine, bez obzira na rasu, piše Fox News.

“Ne samo da me klevećete, ne samo da klevećete američki narod, nego klevećete generacije heroja koji su dali svoje živote za Ameriku”, rekao je američki predsjednik. “Vi klevećete ljude mnogo hrabrije i principijelnije od vas … Sramotite ljude koji su se borili za slobodu u Građanskom ratu – klevećete ih.”

“Naša prošlost nije teret koji se treba odbaciti”, rekao je predsjednik Tramp, “… Ova nevjerovatna priča o američkom napretku se priča da bi svaka nova generacija mogla krenuti tamo gdje je završila posljednja.”

Trump je odao počast vojsci i onima koji su osnovali Ameriku prije 244 godine, i govorio o njegovim planovima za stvaranje “nacionalnog vrta” američkih junaka. “Nećemo izbaciti naše heroje. Poštujemo ih i pokazat ćemo dostojnim njihove žrtve”, rekao je on.

Na 244. rođendan nacije, Trump je rekao da je Amerika doživljavala rast na svim poljima sve dok ju “nije pogodio virus koji je stigao iz Kine”. Američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako Kina mora da snosi potpunu odgovornost za epidemiju koronavirusa. Pohvalio je američku “naučnu genijalnost” i istakao da će SAD sigurno imati terapijsko rješenje i/ili vakcinu mnogo prije kraja ove godine.

(Global CIR)

Komentiraj