HITNI POSTUPAK ILI REDOVNA PROCEDURA?! Predstavnički dom sutra o budžetu institucija BiH za 2020. godinu

Sutra je dan D za budžet Bosne i Hercegovine. Državni parlamentarci izjašnjavat će se o milijardi od koje zavisi i demokratija. Ako budžet dobije zeleno svjetlo, lokalni izbori bit će održani 15. novembra.

Na sjednici Predstavničkog doma PSBiH danas i materijal s oznakom ...

Sudbina budžeta teškog gotovo milijardu maraka sada je u rukama parlamentaraca. Nakon Vijeća ministara BiH i Predsjedništva BiH, konačno će se naći u državnom parlamentu. No, ključno i diskutabilno – u kojoj formi. Neslaganje o redovnoj ili hitnoj proceduri moglo bi podijeliti i glasove koalicionih partnera.

“Smatramo i iz drugih razloga da bi trebalo budžet kao jedan osnovni akt koji služi za finansiranje državnih institucija i međunarodnih obaveza razmatrati po redovnom postupku”, kaže dopredsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto (HDZ BiH).

Iz SDA ističu da je tačka dnevnog reda već uvrštena po hitnom postupku, što znači bez amandmana u prvom čitanju bit će ili prihvaćena ili odbačena.

Istom se nadaju i u SNSD-u, gdje ga u Domu naroda očekuju već u srijedu. Raduju se i izmjenama izbornog zakona čime bi nakon 12 godina duge pauze bili održani i izbori u Mostaru. Iako je dogovor postignut, srpska zajednica, podsjećaju, nije pregovarala, a trebalo je jer Srbi nisu u svim kantonima konstitutivni.

Iako je Predsjedništvo BiH donekle izmijenilo strukturu nacrta budžeta, ona trenutno najbitnija stavka – od 4,2 miliona maraka za održavanje lokalnih izbora – i dalje je tu.

Hoće li parlamentarcima biti jednako bitna koliko i građanima koji se nadaju demokratiji, bit će poznato već ovog utorka. Ukoliko ne, upitna je i sudbina već jednom prolongiralnih lokalnih izbora. Ipak, oni će glasati, a hoćemo li mi u novembru – zavisi od njih. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj