IZETBEGOVIĆ UOČI SUTRAŠNJEG SASTANKA SA DODIKOM I ČOVIĆEM: Stalno imamo mantru hrvatske strane da su ugroženi, a Bošnjaci su svedeni na 33 posto pozicija!

Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je, uoči sutrašnjeg sastanka sa predsjednicima Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH o imenovanjima na državnom nivou, da ne bi trebalo lomiti koplja, niti ih je trebalo lomiti do sada.

Treba raditi stvari kako su se do sada radile, odnosno kako je to Ustav i zakon predvidio. Mi moramo odrediti te kvote, moramo znati šta pripada Bošnjacima, šta Hrvatima, šta Srbima. Ne možemo to izbjegavati. Trebalo je to poodavno uraditi, a ne razmišljati i ne kreirati blokade – izjavio je Izetbegović.

Konstatirao je da ga zbunjuju izjave predsjedika HDZ-a BiH Dragana Čovića da bi se Budžet institucija BiH trebao razmatrati u redovnoj proceduri.

Toliko se dugo to razvlači. Svi su do sada imali priliku kazati šta se trebalo uraditi. Gospodin Bevanda je predložio takav budžet, ispred HDZ-a faktički. Trebao je da unese njihove stavove u to. Nadam se da neće ići stvari u tom smjeru. Treba požuriti sa budžetom da bismo stekli uvjete za održavanje Lokalnih izbora – upozorio je Izetbegović.

Pojasnio je da svakome treba prepustiti da vrši imenovanja iz svoje kvote, te da se SDA tako ponašala, izuzev kada je u pitanju imenovanje ministra za ljudska prava i izbjeglice jer je to, kako je kazao, zajednički prijedlog.

Ovo ostalo treba odrediti kvote i prepustiti svakome da pravi vlastiti izbor – dodao je Izetbegović.

Kazao je da je stalno prisutna mantra hrvatske strane da su ugroženi.

Ali kada stavite te brojke na papir, onda vidite da ustvari jedan narod kojem po Ustavu pripada 50 posto pozicija je sveden najčešće na 33, 35, 40 posto i tako dalje. Kroz pregovore koje ćemo imati sa HDZ-om u vezi implementacije presuda Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura i to će biti jedna od tema, gdje ćemo mi izaći sa time. SDA nikada ne traži ništa mimo onoga što je Ustav propisao i što je vladavina zakona – kazao je Izetbegović.

Pitanje Mostara je, smatra predsjednik SDA, riješeno, te je izrazio nadu da srpska strana neće praviti problem pri usvajanju izmjena Izbornog zakona koje se odnose na održavanje Lokalnih izbora u tom gradu.

Dodik: Oko podjele funkcija postoji dogovor, budžet će biti usvojen

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je sutrašnji sastanak sa liderima SDA i HDZ-a, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem. Na stolu će se naći podjela funkcija državnih institucija, a sastanak će se održati u Istočnom Sarajevu u 13 sati.

O popunjavanju funkcija nekoliko državnih institucija postoji dogovoreno, naglasio je Dodik danas u Banjoj Luci, te dodao kako to odjednom postaje problem, ali da se na njega reguje organizacijom ovog sastanka. 

“Postoji ranije primarna raspodjela drugog kruga funkcija, nakon Vijeća ministara, mislim da već postoji saglasnost i dogovor koji je ranije važio”, izjavio je on te naglasio da ako se strane dogovore oko nekih promjene, neka to otvore sutra i rješavaju kasnije, da nema daljih blokada oko imenovanja.

Mi smo zainteresirani za dvije funkcije, nastavio je, SIPA-u i Regulatornu agenciju za komunikacije (RAK), a postoji i pet ili šest funkcija koje popunjavaju Bošnjaci i Hrvati i koje treba staviti na Vijeće ministara.

Dodik je prokomentarisao izjavu novog predsjednika CIK-a Željka Bakalara oko odlaganja izbora, kazavši da će budžet biti usvojen. 

“Ne treba vršiti pritisak na parlament, postoji procedura koja će biti ispoštovana”, izjavio je Dodik. 

Kazao je kako je čestitao Čoviću na pobjedi HDZ-a u Hrvatskoj, te izjavio kako očekuje formiranje stabilne vlade te da će se prestati s procesima promovisanja ustaškog režima.

Krišto: HDZ će predložiti da se budžet razmatra u redovnoj proceduri, Predsjedništvo je prekršilo zakone

Dopredsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i zamjenica predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Borjana Krišto kazala je nakon sjednice proširenog kolegija Zastupničkog doma da je utvrđen dnevni red sutrašnje sjednice, na kojem će se naći i Prijedlog budžeta institucija BiH za 2020. godine.

– On će ići u onakvoj proceduri u kakvoj je dostavljen. On je na dnevnom redu, a sutra će se Zastupnički dom o tome odrediti – izjavila je Krišto.

Predsjedništvo BiH je, podsjećanja radi, uputilo prijedlog da se usvajanje budžeta razmatra po hitnoj proceduri, dok je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio da će Prijedlog budžeta biti razmatran u redovnoj proceduri, što bi moglo odgoditi njegovo usvajanje i rezultirati problemima za Centralnu izbornu komisiji pri organizaciji Lokalnih izbora.

Krišto je potvrdila da će HDZ predložiti da se budžet razmatra po redovnoj proceduri.

Predsjedništvo BiH je prekršilo Zakon o finansiranju i Zakon o budžetu jer nisu smjeli dirati i intervenirati ono što nije nadležnost Predsjedništva BiH kao predlagatelja, tako da smatramo da bi i iz drugih razloga trebalo budžet, kao jedan osnovni akt koji služi za finansiranje institucija BiH i međunarodnih obaveza, razmatrati u redovnom postupku – kazala je Krišto.

Komentirajući rezultate parlamentarnih izbora u Republici Hrvatskoj, Krišto je izjavila da ti rezultati za nju nisu iznenađenje jer, kako je kazala, poznaje način rada HDZ-a Hrvatske i premijera Andreja Plenkovića.

Vjerujem da će, kao i do sada, opravdati povjerenje. Želim im od srca čestitati i vjerujem da ćemo nastaviti saradnju kakva je u interesu i Hrvata i svih koji žive u BiH, kada je u pitanju izgradnja BiH kao države jednakopravnih konstitutivnih naroda i njene evropske budućnosti – ocijenila je Krišto.

Zamjenica predsjednika HDZ-a BiH nije željela komentirati istup ruskog ambasadora Petra Ivancova, koji je kazao da bi put BiH ka članstvu u NATO-u mogao destabilizirati našu zemlju. Tvrdi da nije imala priliku pročitati spornu izjavu, te da je nema namjeru komentirati.

– Ne mogu reći da je sve dogovoreno. Sutra imamo zajednički sastanak, pa očekujemo. Trudit ćemo se da bude bar neki iskorak kada je u pitanju sve ono što je potrebno u ovom trenutku za BiH i njene narode i građane – zaključila je Krišto.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj