PITATE SE ZAŠTO OBIČNI AMERIKANCI STOJE UZ SVOG PREDSJEDNIKA?! Zahvaljujući Trampovom ‘Programu zaštite plaća’ spašen 51 milion radnih mjesta tokom pandemije, zaštićeno čak 84% svih zaposlenih u malim preduzećima u cijeloj zemlji!

Američki predsjednik Donald Tramp i njegova administracija su u cilju ublažavanja ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa donijeli Zakon o zaštiti plaća, koji je, prema posljednjim podacima, spasio čak 51 milion poslova u SAD-u koji su bili ugroženi zbog zatvaranja ekonomije.

trump-china1234.jpg

Program zaštite plaće (Program Paycheck Protection) je program poslovnog zajma u iznosu od 669 milijardi američkih dolara, uspostavljen od strane američke savezne vlade kako bi osigurala sredstva određenim preduzećima, samozaposlenim radnicima, samostalnim poduzetnicima, određenim neprofitnim organizacijama da i dalje plaćaju svoje radnike te tako zadrže radna mjesta.

Prema novim podacima, milionski zajmovi iz Programa zaštite plaće Trampove administracije spasili su više od 51 milion radnih mjesta u Sjedinjenim Državama tokom posljednjih nekoliko mjeseci:

– Program ‘Paycheck Protection’ kredita zaštitio je čak 84% svih zaposlenih u malim preduzećima u cijeloj zemlji.
– Četvrtina tih radnika (13 miliona) radila je u historijski neiskorištenim poslovnim zonama (HUB).
– U 50 saveznih država, 72% – 92% procijenjenih platnih lista za mala preduzeća pokriveno je PPP kreditima.

Milioni radnika nastavili su primati plaće u periodu globalne pandemije zahvaljujući efikasnom upravljanju Trampove administracije programom zaštite plaća. Joe Biden je pokušao – i nije uspio – da podriva i kleveće program na svakom koraku. Ono što je dobra vijest za američke radnike je loša vijest za Joea Bidena, javili su jučer iz izbornog štaba predsjednika Trampa hvaleći se posljednjim rezultatima ekonomskih mjera njegove administracije.

Podsjećamo, program zaštite plaća omogućava subjektima da apliciraju za privatne zajmove s niskim kamatama kako bi platili svoje platne liste i određene druge troškove. Iznos kredita približno je jednak iznosu 2,5 puta višem od prosječnih mjesečnih troškova podnositelja zahtjeva za plaće. Sredstva od zajma mogu se koristiti za pokrivanje troškova plaća, zakupa, kamata i komunalija. Zajam se može djelomično ili u potpunosti oprostiti ako preduzeće održava broj zaposlenih i plaće zaposlenika.

(Global CIR)

Objavljeno u:

Komentiraj