SAD odobrile prodaju vojne opreme za 7,5 milijardi dolara

State Department odobrio je prodaju vojne opreme u vrijednosti od 7,48 milijardi dolara, i to Francuskoj, Izraelu, Indoneziji, Argentini i Litvaniji.

Ministarstvo vanjskih poslova odlučilo je odobriti prodaju Francuskoj tri aviona E-2D Hawkeye i pripadajuću opremu u iznosu od dvije milijarde dolara“, piše u izjavi američke Agencije za sigurnosnu i odbrambenu saradnju, prenosi Anadolija.

U drugom saopćenju ove agencije navedeno je da je Ministarstvo vanjskih poslova, također, odobrilo prodaju osam višenamjenskih vojnih helikoptera tipa MV-22 Osprey.

Riječ je o pošiljci koja će biti isporučena Indoneziji u vrijednosti od dvije milijarde dolara. Osim helikoptera, u ovom prodajnom paketu su i 24 rezervna motora, dva infracrvena radara, 20 sistema za upozoravanje na projektil i 20 radarskih prijemnika.

Odobreno je i da se Izraelu proda tri milijarde dolara vrijednih 990 miliona litara mlaznog goriva.

Litvaniji će biti prodano šest helikoptera tipa UH-60 Black Hawk, u vrijednosti od 380 miliona dolara, te Argentini 27 transportnih vozila tipa M1126 Stryker, u vrijednosti od 100 miliona dolara.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj