(VIDEO) DRAMATIČNO ISPRED SKUPŠTINE SRBIJE U BEOGRADU: Bačen suzavac, lete baklje i limenke, dio demonstranata provalio u zgradu Skupštine!

Nekoliko hiljada revoltiranih Beograđana izašlo je u utorak navečer na gradske ulice nezadovoljni najavom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se ovog vikenda ponovno uvodi policijski sat u glavnom gradu Srbije.

Prosvjed u Beogradu

Međutim, prema izvorima Global CIR-a protest su ubrzo ‘preuzeli’ desničari, koji su i provalili u Skupštinu Srbije navodeći da protestuju zbog Kosova, a ne zbog mjera zabrane.

Protest protiv pooštravanja epidemioloških mjera u borbi s koronavirusom kulminaciju je doživio ispred Skupštine Srbije, a među prvima su se ondje našli članovi inicijative ‘Ne davimo Beograd’. Oni optužuju vlast da je odgovorna za trenutnu epidemiološku sliku i da sada zbog pogoršanja situacije uvode restriktivne mjere.

Okupljeni prosvjednici zvižde i lupaju u lonce, a povremeno se mogu čuti skandiranja ‘Vučiću lopove’, ‘Uhapsite Vučića’, ‘Ostavke, ostavke’. Međutim povike ove građanske pobune protiv restriktivnih mjera ubrzo su nadjačali novopridošli desničarski aktivisti uzvikujući ‘Kosovo je Srbija’ i izazivajući incidente.

U jednom trenutku skupina demonstranata probila je ogradu ispred Skupštine i stigla pred glavni ulaz u zgradu. Ondje ih je zaustavio kordon policije nakon čega je došlo do naguravanja.

Dio demonstranata uspio je ući u predvorje Skupštine pri čemu je došlo do žestokog fizičkog obračuna. Kako javlja Nova.rs, policija je na demonstrante nasrnula pendrecima i suzavcem te ih tako istjerala iz zgrade parlamenta. Oni su uzvratili bacajući baklje u smjeru zgrade Skupštine. Prosvjednici su potom policiji skandirali ‘Bacite štitove’.

U večernjim satima je i poveća skupina studenata iz Studentskog grada u Novom Beogradu krenula prema centru grada kako bi se pridružila prosvjedu. Promet u okolnim ulicama je blokiran.

Kako javljaju srbijanski mediji, i u Novom Sadu je počelo okupljanje nezadovoljnih građana.

Prorežimski mediji u Srbiji pišu kako iza prosvjeda stoji opozicija predvođena Draganom Đilasom koja je bojkotirala nedavne parlamentarne izbore.

Podsjetimo, u Beogradu se, zbog pogoršane epidemiološke situacije, od petka do ponedjeljka ponovno uvodi policijski sat i zabranjuje okupljanje više od pet osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

– Danas je najteži dan za Srbiju – imamo 13 preminulih, do 15 sati bilo je 110 ljudi na respiratoprima, a sada ih je već 120, rekao je ranije Vučić.

On je naglasio da je “alarmantna situacija u Beogradu, a ozbiljna u još četiri grada”, navodeći da je u Covid bolnicama trenutno oko 4.000 pacijanata.

(Global CIR/Agencije)

  1. […] (VIDEO) DRAMATIČNO ISPRED SKUPŠTINE SRBIJE U BEOGRADU: Bačen suzavac, lete baklje i limenke, dio… […]

Komentiraj