DANAS SJEDNICA: Dom naroda PSBiH o izmjenama Izbornog zakona i Prijedlogu zakona o budžetu institucija

Pred Domom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas će se na sjednici naći zahtjev za razmatranje Prijedloga zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za ovu godinu po hitnom postupku.

Predsjedništvo BiH usvojilo je 26. juna Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu u iznosu od 996.000.000 KM i uputilo ga Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje.

Na dnevnom redu sjednice po hitnom postupku je i zahtjev Predstavničkog doma parlamenta BiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona.

Pred delegatima će se naći i izvještaj Zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH o postizanju identičnog teksta Zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Savjet ministara.

Zajednička komisija nije usaglasila tekst Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, te ga je uputila u dalju proceduru u oba doma parlamenta BiH.

Pred delegatima će se naći i prijedlozi odluka o imenovanju članova parlamentarnih delegacija, kao i Komisije za odlučivanje o sukobu interesa.

Zajednički kolegijum oba doma Parlamentarne skupštine BiH, koji je i predlagač, za sastav Komisije za odlučivanje o sukobu interesa predlaže Edina Mušića, Miju Matanovića i Miru Pekić iz Predstavničkog doma, dok iz Doma naroda predlaže Sredoja Novića, Muniba Jusufovića i Barišu Čolaka.

U prijedlogu odluke je navedeno da se članovi Komisije imenuju na mandat koji traje koliko i saziv Parlamentarne skupštine BiH, te da mogu biti birani dva mandata uzastopno.

Dnevnim redom je predviđeno da se delegati izjasne i o davanju saglasnosti za ratifikaciju nekoliko ugovora i sporazuma, među kojima je i Sporazum o finansiranju i projektu između BiH, koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara, i entiteta Republike Srpske, koju predstavljaju Ministarstvo finansija i Ministarstvo za prostorno uređenje i KFV, Frankfurt na Majni, u iznosu od 10.000.000 eura.

Sporazum je potpisan 17. decembra, a potpisao ga je ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda.

Početak sjednice zakazan je za 10.00 časova.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj