LOCIRANO 19 NOVIH ŽARIŠTA! U Italiji razmišljaju o uvođenju prisilne hospitalizacije zaraženih koji odbijaju liječenje

Italija razmišlja o uvođenju prisilne hospitalizacije za one koji trebaju u bolnicu zbog Covida-19, a odbijaju to učiniti.

Korona virus u Italiji odnio 148 života, od jučer umrla 41 osoba

Italija je među najpogođenijim zemljama na svijetu od koronavirusa, a nakon blagog opuštanja pojavljuju se nova žarišta epidemije. Jedno od žarišta identificirano je u sjevernoj regiji Veneto, gdje je utvrđeno da je virus proširio zaraženi muškarac koji se vratio s poslovnog puta iz Srbije. Ubrzo je razvio simptome, no odbio se podvrgnuti mjerama liječenja, te je proširio koronavirus. 

Kako javlja britanski The Guardian, 64-godišnjak je sada u bolnici u teškom, ali stabilnom stanju. Petero njegovih kontakata zaraženo je, a 89 osoba poslano je izolaciju nakon što je utvrđeno da je muškarac prisustovavo na sprovodu, a potom i proslavi rođendana, gdje je bilo više od 100 gostiju, piše Jutarnji.

Dostaviti imena tužiteljima

– S pravnicima razmatramo mogućnost obvezne hospitalizacije u slučajevima gdje osoba mora u bolnicu, ali to odbije. Moj je stav da su se Talijani pridržavali mjera, jer bez zajedničke odgovornosti stopa virusa bila bi kukidamo veća i zarazu ne bismo mogli suzbiti – rekao je talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza. 

Upozorio je da svima onima koji svojim nemarom šire zarazu prijeti zatvor (i do 12 godina, dok onima koji to rade namjerno prijeti doživotna kazna), kao i da će svi koji dolaze iz zemalja izvan Schengena morati u 14-dnevnu karantenu. 

Prijedlog pozdravlja čelnik Veneta Luca Zaia. Njegova je uprava uvela kazne od tisuću eura za one koji se ne pridržavaju samoizolacije. Zaia je rekao kako do kraja srpnja bolnice moraju javiti javnim tužiteljima imena svih onih koji su odbili bolničko liječenje od koronavirusa. 

Sve do nedavnog ponovnog izbijanja araze Veneto je bio vrlo uspješan u borbi protiv epidemije, iako su na početku zaraze bili jedno od najkritičnijih mjesta u zemlji. Drugo žarište locirano je u gradu padua gdje je osoba koja se vratila iz Moldavije zarazila najmanje deset osoba. 

Italija već ima, objašnjava Guardian, zakone koji omogućuju prisilno bolničko liječenje, no samo kada su u pitanju psihička oboljenja, iako po nekim tumačenjima mjera može biti provedena i prema onima sa zaraznim bolestima. Citiraju Corriere koji tvrdi kako je slična mjera navodno već provedena u Monzi u regiji Lombardiji, regiji koja je najviše pogođena smrtonosnim virusom. Starija žena koja je u ožujku odbila liječenje unatoč ozbiljnim simptomima prisilno je hospitalizirana. 

Što se Bangladeša tiče, ministar Speranza objasnio je da su letovi ukinuti nakon što je više od 200 putnika zrakoplovom iz Dhake u ponedjeljak sletjelo u Rim. Od 19 zaraženih u Laziu, u bangladeškom naselju, dvanaest ih se povezuje s tim letom. 

Locirano 19 novih žarišta

– Nakon svih žrtava koje smo podnijeli, sada si ne možemo dozvoliti da uvezemo virus iz inozemstva. Bolje je nastaviti krajnji oprez – rekao je Speranza. 

Zaraza u Italiji, na nacionalnoj razini, lagano jenjava, no samo u poednejljak ipak je zabilježeno 208 novih slučajeva, te osam smrti. No, u zemlji je od sredine lipnja izbilo 19 novih žarišta. Najveće je bilo u Bologni, gdje je do početka srpnja 117 radnika kurirske tvrtke zarađđeno. Krajem lipnja vojska je poslana u Mondragone, gradić nedlako Napulja, kako bi zatvorila stambeni kompleks u kojem je izbilo žarište, a u kojem žive mnogobrojni bugarski radnici na talijanskim farmama. Sedam stotina ljudi stavljeno je u karantenu, 73 ih je bilo pozitivno. U Mantui u Lombardiji zaraženo je 52 radnika dvije tvornice mesa.

Političke stranke, poput Demokratske stranke, pozivaju na odgovornost. Nicola Zingaretti, čelnik regije Lazio i vođa demokrata, stranke koja sudjeluje u talijanskoj vlasti, pozvao je Talijane da poštuju pravila, kako ne bi bile uzaludne sve žrtve koje je Italija dosad podnijela. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj