(VIDEO) SUZAVAC, PENDRECI, ŠOK BOMBE, PSI I KONJICA! Situacija u Beogradu izmakla kontroli, sukobi policije i demonstranata potrajali su do duboko u noć!

Središte Beograda bilo je noćas poprište sukoba policije i demonstranata koji su se u utorak navečer okupili ispred skupštine Srbije nakon što je srbijanski šef države Aleksandar Vučić u utorak najavio ponovno uvođenje policijskog sata zbog pogoršane epidemiološke situacije.

PROTESTI-12345

Protest je započeo s tek nekoliko stotina sudionika, da bi se mnoštvo kasnije uvećalo, a nakon što je dio prosvjednika ušao u zgradu Skupštine, uslijedili su incidenti i sukobi s policijom. U nastavku sukoba prosvjednici su policiju zaspiali jajima, kamenjem, plastičnim bocama i bakljama, zapaljeni su deseci kontejnera, a prema prvim izvješćima ozlijeđenih ima na obje strane.

Nakon što je policija dobila pojačanje, rastjerala je prosvjednike suzavcem ispred Skupštine, a na ulice je izvedena i policijska konjica i postrojba s psima.

Kamere televizije N1 su u izravnom prijenosu svjedočile napadima na policiju, ali i brutalnosti policije u civilu i privođenju i batinanju demonstranata.

Povređeni policajci

Ranije smo javili o početku protesta i upadu u zgradu Skupštine.

Policija u Beogradu tukla mladiće koji su sjedili na klupi

Policija je u Pionirskom parku u Beogradu pendrecima tukla grupu mladića koji su sjedili na klupi. Policajci su zadali više udaraca dvojici muškaraca, a treći koji je bio sa njima izbegao je udarce jer je brzo ustao. Uz policajce su bile i jedinice sa psima. 

Jedna žena koja je rekla da je Ruskinja dodala je da je i nju policija udarila pendrekom u predjelu lica. “Udario me pendrekom po glavi. Stajali smo tamo ispred njih i pitala sam ih “Zašto njega branite” i on me je udario”, kazala je.

Kaže da je došla na proteste zbog pravde. “Ja sam iz Rusije znam šta je diktatura. Došla sam ovdje da protestujem zbog pravde. Isto se dešava što se dešavalo u Rusiji. To je diktatura”, kazala je.

Zapaljena marica i dva policijska automobila

Zapaljena su najmanje dva policijska automobila, intervenirali su vatrogasci, a policija je dva sata poslije ponoći potisnula prosvjednike sa platoa ispred Skupštine Srbije ka Bulevaru kralja Aleksandra i okolnim ulicama.

Kako je u Hitnoj Pomoći “Blicu” potvrđeno, tokom demonstracija bilo je povrijeđenih sa obe strane, ali tačan broj i policajaca i građana koji su zadobili povrede, znat će se tek ujutro.

Ana Brnabić osudila vandalizam političara koji stoje iza upada u Skupštinu Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras, povodom protesta i ispred parlamenta Srbije, da najoštrije osuđje vandalizam političara koji stoje iza nasilnog upada u Skupštinu Srbije u trenutku kada se država i zdravstveni sistem suočavaju sa najtežim udarom virusa Covid-19

Pošto nisu mogli u Skupštinu da uđu na izborima, ponovo su pokazali svoje pravo nasilničko lice pokušavajući da steknu političke poene na najvećoj krizi na planeti od Drugog svjetskog rata“, navela je Brnabić u pisanoj izjavi.

Ona je istakla da broj novozaraženih u svijetu svakoga dana raste, zbog čega je važno da svi budu jedinstveni i pruže neophodnu podršku zdravstvenim radnicima koji se, kaže, predano bore za svaki život u Srbiji.

Država i sve njene institucije zaštitiće pravni poredak, kao što se to čini u svakoj demokratski uređenoj zemlji“, poručila je Brnabić.

Đilas: Vučiću, nisu ovo moji huligani, već narod

Predsjednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas poručio je da nijedna diktatura ne traje vječno i da na ulici nisu njegovi huligani, već građani.

Aleksandre Vučiću dešava ti se narod. Lažeš, prijetiš, maltretiraš, praviš nas budalama, ali ne zadugo. Nijedna diktatura ne traje vječno. Optuži mene još milion puta. Džaba ti. Nisu ovo moji huligani. Ovo ti je odgovor građana koji ti iz srca i duše kažu dosta“, poručio je Đilas na Twitteru.

Potpredsjednica glavnog odbora Srpske napredne stranke Marija Obradović optužila je za demonstracije koje se dešavaju u Beogradu predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, i dodala da će javnost Srbije osuditi to, kako je navela, “bezrazložno divljanje”.  

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj