PO NALOGU VLADE SAD-a: Njemačka zaplijenila server s ukradenim podacima brojnih američkih vladinih agencija!

Njemačke vlasti su po nalogu vlade SAD-a zaplijenile kompjuterski server na kojem je bila velika količina nedavno ukradenih podataka brojnih američkih vladinih agencija.

A new transparency group (DDoSecrets) posted 10 years of data from ...

Grupa DDoSecrets, slična WikiLeaksu, koristila je taj server za dijeljenje dokumenata koji prikazuju postupanje američke policije. Mnogi od tih dokumenata imali su oznaku “Samo za zvaničnu upotrebu”.

Među podacima, starim i do 24 godine, nalaze se mailovi, audio i video snimci i izvještaji policije i američkog Federalnog istražnog biroa (FBI).

Osnivačica DDoSecrets Emma Best rekla je da podaci potiču od više od 200 agencija američke vlade i da su ih dobili od pojedinca izvan službi koji je podržavao nedavne demonstracije protiv rasne nejednakosti i nasilja policije širom SAD, podstaknute ubistvom Afroamerikanca Georgea Floyda u Minneapolisu.

Neki od dokumenata pružaju uvid u način na koji je policija reagovala na te proteste, navela je Best.

Upad u kompjuterske sisteme i krađa podataka krivično je djelo u SAD, ali američki sudovi uporno presuđuju da novinari mogu da objavljuju ukradene dokumente sve dok nisu umiješani u sam čin krađe.

Grupa DDoSecrets navodi da je novinarska organizacija koja objavljuje dokumente u javnom interesu, što je nekada radio WikiLeaks.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj