(VIDEO) POLICIJA NAPALA NOVINARE! Bilans nereda u Beogradu: Povrijeđeno 19 policajaca, 17 demonstranata i četiri novinara

U protestima u srijedu navečer u središtu Beograda policija je napala i ozlijedila i nekoliko novinara, koji su se uredno legitimirali, objavili su beogradski mediji.

Sukob prosvjednika i policije u Beogradu

Dvije novinarke portala Nova.rs policija je napala dok su izvještavale s protesta, javio je taj portal, navodeći da je jednu od njih policajac udario palicom po prstima i izbio joj telefon iz ruke, dok je drugu odgurnuo. “Obje su se novinarke legitimirale policajcima, ali ih to nije interesiralo i nastavili su ih gurati i napadati”, navodi Nova.rs. Portal je objavio i snimku za koju se tvrdi da je dokumentiran napad policije na jednog njihovog reportera koji se također legitimirao.

Slično je prošao i izvještač agencije Beta, unatoč tomu što je jasno pokazao novinarsku iskaznicu. Tukli su ga palicama, iako im je stavio do znanja da je novinar na zadatku, čak i onda kada je pao na zemlju, objavila je agencija Beta.

U središtu Beograda te u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, u srijedu navečer su održani protesti na kojima je više hiljada građana iskazalo nezadovoljstvo, protiveći se najavi ponovnog uvođenja restriktivnih mjera za suzbijanje širenja zaraze koronavirusom.

Policija je, nakon više od četiri sata uličnih sukoba promjenjivog intenziteta i siline, koristeći suzavac te postrojbe za razbijanje demonstracija, uspjela potjerati demonstrante u okolne ulice, oslobodivši središte grada.

Tokom demonstracija i sukoba građana s policijom sinoć u Beogradu povrijeđeno je najmanje 36 osoba, prenosi Blic. Kako se navodi, u neredima ispred Skupštine Srbije u noći sa srijede na četvrtak povrijeđeno je 19 policajaca i 17 demonstranta koje su zbrinule ekipe Hitne pomoći.

Njihove povrede nisu bile teže prirode, rečeno je Tanjugu u Hitnoj pomoći.

Jedan policajac na dužnosti povrijeđen je u 23:42 kao pješak u saobraćajnoj nesreći, a Hitna pomoć imala je noćas 112 intervencija, od kojih 30 na javnom mjestu.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je ranije da su policajci reagovali tek kada su bili životno ugroženi, a da su jednom polomljene obje noge.

Uznemirujuća snimka brutalnosti: Na nemoćnom demonstrantu se iživljavalo više od 10 policajaca

Snimke policijske brutalnosti su se i tokom protesta u srijedu dijelile na društvenim mrežama. Tako je tokom večeri policija na Terazijama krenula u jedan od brojnih juriša, a u ofanzivi su uspjeli na tlo srušiti jednog od demonstranata.

Muškarca koji je ležao na tlu su prvo pendrecima i nogama pretukla trojica policajaca, a zatim su ga, kako je tko stigao, udarali i ostali pripadnici snaga reda koji su bili u ofanzivi. Nemoćnog demonstranta je udarilo više od deset policajaca.

Kako je muškarac ostao ležati na ulici, a ofanzivu kordona pratili su policajci u službenim automobilima, oni vozilima nisu mogli nastaviti pratiti juriš. Zato su trojica policajaca izašla iz automobila i odvukla demonstranta na pločnik gdje su ga tako ozlijeđenog ostavili da leži.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj