PROTESTI U BEOGRADU ČETVRTU NOĆ ZAREDOM: Zabilježeni prvi incidenti, grupa demonstranata u majicama sa likom ratnog zločinca Radovana Karadžića!

U gradovima širom Srbije četvrti dan zaredom počeli su protesti. Građani se okupljaju u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Leskovcu, Pirotu i Vranju nezadovoljni aktuelnom političkom i epidemiološkom situacijom u zemlji.

Huligani bacaju baklje, pokušavaju isprovocirati sukob

Prva dva dana protesta obilježila je brutalna primjena sile nad demonstrantima, suzavac i topovski udari, nasilni ulazak u skupštinu, napadi na novinare, kao i sukobi građana sa grupom huligana koji su opstuirali proteste. Građani su sinoć mirno protestovali sjedeći na ulicama i trotoarima, a moto protesta je bio “Sjedi, ne nasjedaj”.

Demonstranti pokušavaju blokirati autoput Novi Sad-Beograd

Nekoliko stotina građana koji su u 19 sati krenuli u protestnu šetnju ulicama Novog Sada uputilo se prema autoputu za Beograd koji planiraju da blokiraju.Građani su prije toga oko 19.30 blokirali raskrsnicu Temerinske i Partizanske ulice i skandirali parole: “Revolucija” i “Ko ne skače taj je pandur”. Nakon desetak minuta dio kolone je nastavio kretanje ka autoputu za Beograd. Policije trenutno nema na trasi kojom se kreću demonstranti. Skup je za sada miran.

Velika količina suzavca ugrozila zdravlje građana

Centar za mame osudio je nasilje policije nad građanima Srbije u utorak i srijedu tokom protesta na ulicama Beograda i drugih gradova u Srbiji, kao i ugrožavanje zdravlja građana bacanjem velike količine suzavca u gradskim sredinama.

Takvim ponašanjem se još dublje narušava povjerenje u institucije sistema i državu, ocijenio je Centar za mame u saopštenju.

“Snimci prebijanja građana i potresnih scena sa ulica Beograda i drugih gradova, duboko su nas uznemirili, narušili osjećaj sigurnosti i bezbijednosti nas i naše djece”, ističe se u saopštenju.19:55

“Stop diktaturi” u Zrenjaninu

U centru Zrenjanina su se i večeras okupili građani kako bi izrazili nezadovoljstvo aktuelnom situacijom u tom gradu i Srbiji.

Okupljeni nose transparente na kojima piše “Stop diktaturi”, “Hoćemo čistu vodu, a ne prljave gume”, “Uključi mozak, isključi RTS i Pink”. Među okupljenima ima i roditelja sa djecom.

U Zrenjaninu je i sinoć održan protest.

Dvije grupe demonstranata ispred Narodne skupštine u Beogradu

Kao i prethodnih večeri evidentna je podijeljenost između demonstranata koji se nalaze ispred Skupštine u glavnom gradu Srbije, javila je reporterka N1. Dodala je kako je došlo do prepucavanja među njim da li je bitnija ćirilica ili latinica. Situacija je uglavnom mirna.

Prema ulazu u zgradu Skupštine Srbije se nalazi grupa demonstranata sa srpskim zastavama i majicama sa natpisima “Radovan Karadžić srpski junak”.

Prvi incidenti

Zasad nepoznati muškarac potegao je nož i ubo drugog muškarca. Potom su ga prosvjednici prebacili preko ograde i skupilo ga je osiguranje koje čuva Skupštinu Srbije. Također, isti ljudi su primili i ozlijeđenog muškarca, odveli ga u Skupštinu i ukazali mu pomoć.

 Policija je u punoj spremi, konjica, oklopljeni policajci i oklopna vozila mirno čeka iza zgrade Skupštine Srbije. Sada su stavili i gas-maske.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj