TURSKI SUD DONIO ODLUKU: Aja Sofija od danas može da se koristi kao džamija!

Državno vijeće Turske (viši administrativni sud) poništio je odluku iz 1934. godine o pretvaranju Aja Sofije u Istanbulu u muzej, javila je televizija CNN Turk. Kako javlja televizija, od danas Aja Sofija može da se koristi kao džamija.

KATRUGALOS: Najava da bi Aja Sofija mogla da bude džamija a ne ...

Ranije je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio da čeka odluku suda po pitanju moguće promjene statusa Aja Sofije i da će postupiti u skladu sa njom.

Najava ovog poteza izazvala je zabrinutost među zvaničnicima Sjedinjenih Država, Rusije i Grčke, kao i među pravoslavnim svećenstvom, dok se čekalo na odluku Vrhovnog suda Turske.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu izjavio je ranije da njegova država ima pravo da promjeni status građevine, bez uzimanja u obzir mišljenja drugih država.

Ovaj je sud prošlog četvrtka održao saslušanje kako bi utvrdio zakonitost odredbe donijete 1934. godine od strane tadašnjeg predsjednika Turske Mustafe Kemala Ataturka, kojom je Aja Sofija dobila status muzeja.

Aja Sofija, istanbulska crkva iz VI. stoljeća, upisana je na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Crkvu su izgradili Bizantinci, a Osmansko Carstvo pretvorilo ju je u džamiju da bi 1934. postala muzej.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan potpisao je kasnije danas dekret kojim Aja Sofija postaje džamija nakon što je sud poništio odluku vlasti iz 1934. godine kojom je ta građevina postala muzej. Erdogan je na društvenoj mreži Twitter objavio kopiju dekreta koji je potpisao, u kojem se navodi da se kontrola nad Aja Sofijom predaje vjerskom direktoratu i da će ona postati džamija.

Turski predsjednik Erdogan je prošle godine pretvaranje Aje Sofije u muzej nazvao “velikom pogreškom”.

(Global CIR/Agencije)

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj