UČESNICI MARŠA MIRA STIGLI U POTOČARE! Tabuti srebreničkih žrtava preneseni do Musalle u Memorijalnom centru

Iz kruga bivše Fabrike akumulatora u Potočarima u večernjim satima do prostora Musalle u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari izneseni su tabuti s posmrtnim ostacima devet identificiranih žrtava genocida u Srebrenici.

Tabuti preneseni do Musalle u Memorijalnom centru

Tabute sa posmrtnim ostacima srebreničkih žrtava na rukama do Musalle prenijeli su članovi porodica ubijenih Srebreničana, komšije i prijatelji.

Tabuti sa posmrtnim ostacima žrtava preneseni su do Musalle u mezarju Memorijalnog centra gdje će sutra biti klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop. Večeras će biti proučena hatma-dova i tevhid za duše devet žrtava genocida, počinjenog nad Bošnjacima Srebrenice, Zaštićene zone Ujedinjenih nacija, u julu 1995. godine.

Na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici u mezarju Memorijalnog centra bit će ukopano devet žrtava.

Salko Ibišević je najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana u mezarju Memorijalnog centra. Imao je samo 23 godine kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u sekundarnoj masovnoj grobnici Liplje, u općini Zvornik 2001. godine.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Hasan (Alije) Pezić iz mjesta Pustoše kod Vlasenice. On je imao 70 godina kada je ubijen, a nestao je 1995. godine na području Kozluka. Njegovo tijelo je ekshumirano iz masovne grobnice u Kozluku 1999. godine.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari ove godine biće ukopani: Sead (Huso) Hasanović, rođen 1971. godine u Krivačama, Alija (Bekto) Suljić, rođen 1969. godine u Poznanovićima, Hasan (Alija) Pezić, rođen 1925. godine u mjestu Pustoše, Hasib (Šaban) Hasanović, rođen 1970. godine u Slatini, Zuhdija (Suljo) Avdagić, rođen 1947. godine u Novoj Kasabi, Bajro (Ramo) Salihović, rođen 1943. godine u Voljavici, Ibrahim (Hamid) Zukanović, rođen 1941. godine u Sasama, Salko (Ahmo) Ibišević, rođen 1972. godine u Ljuboviji i Kemal (Husein) Musić, rođen 1968. godine u Glogovoj.

Predvođeni majkama Srebrenice učesnici "Marša mira" stigli u Potočare

Predvođeni majkama Srebrenice učesnici “Marša mira” stigli u Potočare

Učesnici “Marša mira”, predvođeni majkama Srebrenice, u poslijepodnevnim satima stigli su u Memorijalni centar u Potočare.

Ovogodišnji “Marš mira”, 16. po redu, organizovan je u specifičnim uslovima zbog pandemije korona virusa. Upravo iz mjera predostrožnosti, organizovane su grupe u kojima je manje od 50 učesnika.VEZANE VIJESTI

“Marš mira”, u otežanim uslovima, krenuo je u srijedu s Crnog vrha umjesto iz Nezuka, kakva je bila tradicija ranijih godina.

U ukupnoj dužini od gotovo 100 kilometara, svih dosadašnjih godina, pa i ove, predvode ga preživjeli Srebreničani koji su isti taj put, samo u obrnutom smjeru, prošli 1995. godine bježeći od sigurne smrti. Preživjelim Srebreničanima iz godine u godinu na “Maršu mira” pridružuju se brojni građani BiH, ali i iz mnogih drugih zemalja svijeta.

Među sudionicima ovogodišnje povorke bio je i federalni premijer Fadil Novalić.

“Ovo je danas poseban datum, 25 godina. U tih 25 godina rodila se nova generacija koja nema sjećanja o ovom, osim ga mi ne oživljavamo ovako. To je dužnost nas starijih i mladih. Vidim ovdje ima i ljudi iz inozemstva koji su došli čak i u ovoj godini koja je opasna zbog pandemije. Ovo nije poruka samo Srebrenici i srebreničkim ljudima, već svim građanima BiH – da se dogodilo nešto grozno i da se više ne smije dogoditi”, poručio je Novalić.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj