ZAJEDNIČKA PORUKA LIDERA EU: Naša srca i misli su sa žrtvama genocida u Srebrenici, jednog od najmračnijih poglavlja moderne evropske historije!

Charles Michel, predsjednik Evropskog vijeća, Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije i Josep Borrell, visoki predstavnik i potpredsjednik EK, izdali su zajedničko saopštenje povodom 25. godišnjice od genocida u Srebrenici.

Zajednička izjava čelnika EU povodom godišnjice genocida u ...

“Jedanaestog jula obilježavamo 25. godišnjicu od genocida počinjenog u Srebrenici, jednog od najmračnijih poglavlja moderne evropske historije. Naša srca i misli su sa žrtvama ovog tragičnog događaja, njihovim porodicama i najmilijima, kao i svima onima čiji životi su bili pogođeni ovim dešavanjima. Odajemo počast i sjećamo se onih koji su našli smiraj, kao i svih drugih koji se još uvijek vode kao nestali. Ova godišnjica je bolan podsjetnik za nas. Prije 25 godina, Evropa nije ispunila svoje obećanje da se takva tragedija neće nikada više desiti na našem kontinentu. Ovo je i snažan signal potrebe da se odlučno i bez izuzetaka zalažemo za univerzalne vrijednosti, posebno za ljudsko dostojanstvo, koje su temelj naše unije“, kaže se u saopštenju i nastavlja:

“Dvadeset i pet godina kasnije, naša dužnost je da se sjećamo. Moramo se iskreno suočiti sa prošlošću i okrenuti prema budućnosti sa odlučnošću da podržimo generacije koje dolaze, uključujući mlade iz cijelog Zapadnog Balkana, u izgradnji bolje zajedničke budućnosti. BiH je prešla dug put do ponovnog uspostavljanja povjerenja, unutar i između zajednica u zemlji. Da bi se mir i proces pomirenja nastavili, priznavanje stradanja, međusobno poštovanje i dostojanstvo moraju biti dio puta naprijed. Pomirenje mora postati stvarnost u politici, školama, gradskim upravama, svakodnevnom životu. Svi lideri imaju odgovornost da osiguraju da javne poruke, kao i statuti, spomenici i imena javnih mjesta, ulica i trgova, predvode put ka pomirenju.“

Na kraju naglašavaju da Evropska unija ostaje snažno opredijeljena da podrži BiH i Zapadni Balkan u cjelini, u jačanju pomirenja i prevazilaženju nasljeđa prošlosti, jer je njihova budućnost u EU sve izvjesnija.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj