VELIKA BRITANIJA: Neonacisti naredili sljedbenicima da namjerno zaraze muslimane i Jevreje

Izvještaj koji je objavila britanska Komisija za borbu protiv ekstremizma (CCE) upozorava da radikalne skupine iskorištavaju pandemiju korona virusa kako bi naštetile manjinama, te da neonacisti, kako su ih opisali, potiču svoje sljedbenike da namjerno zaraze virusom muslimane i Jevreje u Britaniji.

UK police arrest 11 in probe into neo-Nazi group

Istraživanje koje je provela britanska vladina agencija otkrilo je da ekstremističke skupine svih profila koriste pandemiju da razvijaju osjećaj mržnje i šire teorije zavjere koje potkrepljuju njihovu viziju svijeta.

“Dobili smo izvještaje da desničarski britanski aktivisti i skupine neonacista promoviraju antimanjinski narativ potičući internetske korisnike da namjerno prenose zarazu manjinama”, navodi se u izvještaju CCE-a objavljenom u četvrtak ujutro.

CEE upozorava da su ekstremni desničarski političari i krajnje desne web stranice iskoristili pandemiju za širenje svoje antiimigrantske i populističke poruke i za normalizaciju netrpeljivosti i mržnje prema etničkim, rasnim ili vjerskim manjinama.

Britanski list The Independent objavio je da je pratio brojne postove na krajnje desničarskim kanalima društvenih medija u kojima se slave izvještaji o nesrazmjerno visokoj stopi smrtnosti među rasnim i etničkim manjinama kao posljedica zaraze korona virusom u Velikoj Britaniji.

Skupina neonacista komentirala je zdravstvene savjete koji su podijeljeni muslimanima, rekavši “Nadamo se da oni ignoriraju ovu obavijest.”

Drugi su pokušali okriviti muslimane za širenje virusa i podijelili su lažne snimke tvrdeći  da se u objektima za obavljanje molitve nisu poštovale mjere zabrane okupljanja, ističe Independent.  

Prema izvještaju CEE-a, postoji bojazan da je izolacija nametnuta zatvaranjem kao posljedica širenja korona virusa pridonijela tome da ljudi postanu ranjiviji na diskurs ekstremizma, jer više vremena provode na internetu i postaju izoliraniji.

U izvještaju se ističe da posljedice pandemije mogu stvoriti pogodne uvjete za ekstremizam. Ekstremističke skupine će nastojati iskoristiti socijalne i ekonomske učinke pandemije da dugoročno uzrokuju više nestabilnosti, straha i podjela u Britaniji.

CEE je pozvao britansku vladu da ubrza izradu nove strategije za borbu protiv ekstremizma, a također je pozvao zvanične vlasti, kompanije i društvene medije da poduzmu mjere za borbu protiv lažnog ili obmanjujućeg sadržaja i govora mržnje na internetu, nakon što je jedna studija otkrila da 90 posto objava na društvenim mrežama koje sadrže dezinformacije nisu obrisane nakon što su prijavljene.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj