DRAMATIČNA SAZNANJA! Patologinja pronašla krvne ugruške u skoro svakom organu covid-19 pacijenata

Autopsije ljudi koji su preminuli od koronavirusa pomažu liječnicima da bolje razumiju kako covid-19 utječe na tijelo i organizam. Jedno od najvećih otkrića dosad su krvni ugrušci u organima preminulih pacijenata, piše CNN.

Dr. Amy Rapkiewicz, voditeljica patologije u Langone Medical Centru u New Yorku, u intervjuu za CNN objasnila je zašto je ovo otkriće vrlo važno za razumijevanje covida-19. 

Veliki broj krvnih ugrušaka

Neki covid-19 pacijenti imali su probleme s krvnim ugrušcima, a razina i opseg do kojih se taj problem događa vrlo je dramatičan, opisuje Rapkiewicz. U ranoj fazi pandemije liječnici su zapazili veliki broj krvnih ugrušaka u raznim krvnim žilama.

“Ono što smo vidjeli na obdukciji bilo je svojevrsno produženje tog problema”, rekla je. “Zgrušavanje nije bilo samo u velikim žilama već i u manjim. To je bilo dramatično jer, iako smo to možda očekivali u plućima, našli smo krvne ugruške u gotovo svakom organu koji smo pogledali u našem obdukcijskom istraživanju”, rekla je.

Studija Rapkiewicz u kojoj se navode njezini nalazi objavljena je krajem lipnja u časopisu Lancet EClinicalMedicine.

Neobično otkriće, velike stanice koštane srži u većini organa

Autopsije su također pokazale nešto neobično o megakariocitima ili velikim stanicama koštane srži. One obično ne kruže izvan kostiju i pluća, rekla je Rapkiewicz.

“Pronašli smo ih u srcu i bubrezima, jetri i drugim organima”, rekla je. “U značajnijem broju na srcu, megakariociti stvaraju trombocite koji sudjeluju u zgrušavanju krvi.”

Znanstvenici se nadaju da će otkriti kako ove stanice utječu na male krvne žile i ugruške u njima kod covid-19 bolesnika, dodala je Rapkiewicz.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj