IZVAN JEDINSTVENOG TRŽIŠTA I CARINSKE UNIJE! Velika Britanija će potrošiti 700 miliona funti na svoje granice poslije Brexita

Velika Britanija planira  do kraja ove godine potrošiti 705 miliona funti za stvaranje granične kontrole nakon Brexita, rekla je vlada u nedjelju.

Vlada će uložiti u novu infrastrukturu, carinsku tehnologiju i poslove “kako bi se pobrinula da granice budu spremne za punu nezavisnost”, rekao je britanski ministar za Brexit Michael Gove, prenosi Telegraph.

Gove je rekao da će novac “osigurati da granice Velike Britanije budu spremne kad zemlja preuzme kontrolu 1. januara 2021. godine”, dodavši da je Brexit bio “nešto poput preseljenja”.

Britanija je formalno napustila uniju 31. januara, nakon što je na referendumu 2016. godine za to glasala tanka većina.

Malo se toga promijenilo tokom planiranih prijelaznih 11 mjeseci za koje su Gove i Johnson rekli da se neće produžavati unatoč manjku napretka u pregovorima koje je zasjenila kriza koronavirusa.

Gove je u nedjelju inzistirao da se vlada nije bojala napustiti Europsku uniju bez sporazuma o budućoj trgovini.

U intenzivnim smo pregovorima, naravno, kako bismo postigli najbolje moguće trgovinske uvjete sa svojim susjedima u EU, no nećemo se povući kad su u pitanju najvažniji principi za koje je zemlja glasala kad smo odlučili napustiti uniju – napisao je.

Koja god bila priroda naše trgovinske veze s EU, nalazit ćemo se izvan jedinstvenog tržišta i carinske unije – a to znači da će biti nužne pripreme za nove izvozne sporazume i nove granične procese, što god da pregovori donesu – rekao je Gove.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj