NAKON 20 MJESECI: Videokonferencijom obnovljen dijalog Srbije i Kosova

Dijalog Beograda i Prištine na visokom političkom nivou nastavljen je nakon 20 meseci pauze videokonfrencijom u kojoj učestvuju predsjednik Srbije Aleksandar Vućić, kosovski premijer Avdulah Hoti, šef diplomatije EU Žosep Borel i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.

Domaćin videokonfrencije i glavni posrednik u dijalogu Beograda i Prištine Žosep Borel poručuje da je u pitanju nastavak procesa u cilju postizanja konačnog sveobuhvatnog i pravnoobavezujećeg sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine koji će odgovoriti na sva otvorena pitanja.

Takav sporazum je ključan za bolju budućnost naroda Kosova i Srbije, za njihovu evropsku perspektivu kao i za stabilnost i bezbednost čitavog regiona. Sve ovo je takođe ključno i za EU – izjavio je Borel pred početak videokonferencije.

Blokada dijaloga trajala je od novembra 2018. godine, kada je Republika Kosovo uvela takse na robu iz Srbije, napominju u Briselu.

Šef diplomatije EU kaže da je Brisel svjestan da normalizacija odnosa i dijalog Beograda i Prištine ‘nije lahak proces’, ali podvlači ‘hitnost rada na na miru i napretku u ime zajedničke budućnosti’.

-Ovi razgovori zahtijevaju političku hrabrost obje strane, posvećenost i angažovanje u duhu kompromisa i pragmatizma, poručio je Borel pred nastavak razgovora.

On napominje da nikada nije bilo lahko naći rješanje za probleme koji traju tako dugo i bolni su.

Ali zato smo ovde, da probamo ponovo – zaključio je Borel.

Današanja videokonferencija održava se umjesto fizičkog stastanka koji je otkazan u posljednjem trenutku zbog povlačenja kosovske delegacije. EU, kao glavni posrednik u dijalogu, nije objasnila zbog čega je došlo do ove promjene, ali je fizički sastanak u Briselu na visokom političkom nivou zakazan za 16. jul.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj