FADIL NOVALIĆ SE OSJEĆA DOBRO, ZAMOLIO 20 OSOBA DA SE TESTIRAJU! Hoće li Komšić i treći put u dvosedmični karantin?

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, nakon što je dobio pozitivan nalaz na koronavirus, osjeća se dobro.

Kako je potvrđeno iz kabineta federalnog premijera Novalić ima uobičajene simptome koronavirusa. Trenutna temperatura mu je 37,4 i ona oscilira. Također, Novalić nema osjećaj čula okusa i mirisa. Svi ostali zdravstveni parametri su dobri i on komunicira sa svojim saradnicima i pridržava se svih mjera koje su mu naložene od medicinskog tima.

Na kraju, Novalić je preko svojih saradnika zamolio više od 20 ljudi koji su bili s njim na Maršu mira da se testiraju.

Kompletan kabinet i obezbjeđenje moraju u samoizolaciju

Nakon što  je utvrđeno da je Fadil Novalić, premijer FBiH pozitivan na koronavirus,  sada cijeli njegov kabinet mora ići u samoizolaciju. Isto će se dogoditi i sa osobama koje ga čuvaju, a riječ je o pripadnicima Federalne uprave policije.  Radi se o više od 15 osoba s kojima je imao kontakte.

No, ukoliko se utvrdi da svi njegovi bliži saradnici imaju simptome, svi će morati biti testirani. Za sada se ne zna šta će biti s ministrima iz Vlade Federacije i imali iko od njih billo kakve simptome.

Organizacioni odbor: Mogućnost da se premijer Novalić zarazio tokom Marša mira je nikakva

Organizacioni odbor za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica i ukop identifikovanih žrtava iz jula 1995. godine, učinio je sve da se ovogodišne obilježavanje godišnjice provede po svim važećim epidemiološkom mjerama, pa tako i Marš mira.

Saopćeno je ovo iz Organizacionog odbora nakon informacije da je Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, zaražen koronavirusom i određenih navoda da se sumnja kako se premijer zarazio prilikom učešća na Maršu mira.

– Učesnici su bili u manjim grupama s vremenskim razmakom u kretanju, pod maskama, a temperatura im je mjerena na početku svake rute. Marš su pratile i medicinske ekipe – navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako je temperatura mjerena i učesnicima zadnje rute koja je polazila iz Mravinjaca, a gdje se pridružio i federalni premijer.

– Nije bilo sumnjivih slučajeva. Žao nam je što je premijer Fadil Novalić pozitivan na koronavirus i želimo mu brz oporavak. Organizacioni odbor je kontaktirao medicinske stručnjake, epidemiologe koji su kazali da je mogućnost da se premijer zarazio tokom Marša mira minimalna, štaviše, nikakva – ističe se u saopćenju.

Hoće li Komšić i treći put u karantin?

Nakon što je u medijima objavljena informacija da je i premijer Federacije BiH pozitivan na korona virus, jasno je da će uslijediti poduža lista onih sa kojima je Fadil Novalić prethodnih dana imao kontakte, a među njima je zasigurno i lider Demokratske fronte i hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Naime, Komšić i Novalić prije nekoliko dana, tačnije u subotu, 11. jula, nakon komemoracije u Srebrenici, našli su se na zajedničkom ručku u restoranu/ribnjaku Rumeni kod Kladnja.

Hoće li ovo druženje imati posljedice po lidera DF-a, znat će se narednih dana, uz pretpostavku da će Komšić ponovo raditi test na koronu, kao i da će opet morati u 14-dnevnu samoizolaciju.

Bit će to za Komšića treći put odlazak u karantin… Prvi put je to bilo u mjesecu martu, nakon što se vratio iz višednevne posjete Kanadi, gdje se sastao s predstavnicima bh. dijaspore i nekoliko kanadskih zvaničnika, kao i sa premijerom Kanade Justinom Trudeauom i njegovom suprugom, koje je bila pozitivna na korona virus.

Potom se situacija ponovila krajem juna, nakon što je Komšić bio u posjeti Živinicama i tom prilikom se, između ostalih, susreo i sa predsjedavajućim Gradskog vijeća Živinica Nailom Jusićem, za koga je potom utvrđeno da je zaražen virusom korona.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj