I DRŽAVA I CRKVA PODNOSE IZVJEŠTAJE PUTINU! Vučić upoznao Moskvu sa sadržajem dijaloga o Kosovu, srpski vladika odlikovan u Moskvi!

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko razgovarali su o situaciji na Zapadnom Balkanu, posebno o pitanju Kosova i Metohije, povodom koga je predsjednik Vučić upoznao ruskog ambasadora sa nastavkom dijaloga Beograda i Prištine.

wqwqw

Predsjednik Srbije i ruski ambasador razgovarali su i o realizaciji konkretnih dogovora o jačanju bilateralne saradnje. Vučić se tokom razgovora osvrnuo i na nedavnu posjetu Moskvi povodom Parade pobjede i zamolio je ruskog ambasadora da predsjedniku Vladimiru Putinu prenese zahvalnost za srdačno gostoprimstvo.

Predsjednik Vučić je rekao da je to, za njega, još jedan izraz poštovanja predsjednika Putina prema Srbiji. On je podsjetio da su imali dobar razgovor o važnim političkim pitanjima i da je predsjednik Rusije potvrdio da će posjetiti Srbiju u oktobru.

Srpski vladika odlikovan u Moskvi

Dok je srbijanski predsjednik predavao raport ruskom ambasadoru, drugi čovjek Ruske pravoslavne crkve, mitropolit Ilarion, koji rukovodi Odjeljenjem spoljnih crkvenih veza Moskovske patrijaršije, odlikovao je srpskog vladiku Antonija medaljom svetitelja Marka Efeskog prvog stepena.

U pitanju je najviše odlikovanje Odjeljenja spoljnih crkvenih poslova RPC-a koje je episkopu moravičkom Antoniju uručeno u nedjelju, prilikom obilježavanja Petrovdana, krsne slave hrama Svetih apostola Petra i Pavla — podvorja Srpske Crkve u Moskvi.

Vladika Antonije je starješina srpskog podvorja, odnosno predstavništva Srpske pravoslavne crkve u Moskvi.

Mitropolit Ilarion je ovom prilikom istakao da je vladika Antonije doprinio da se napišu nove stranice zajedničke historije ruskog i srpskog naroda i da je pokazao veliku brigu oko razvijanja odnosa dvije crkve.

„Vi ste uspjeli da obnovite sve one slavne tradicionalne rusko-srpske odnose, koji su utemeljeni još u periodu pre izbijanja revolucije. Očinska duhovna briga o srpskoj dijaspori na kanonskoj teritoriji Moskovske Patrijaršije, kao i neumorni napori Vašeg Preosveštenstva usmjereni na svestrano razvijanje odnosa između Ruske i Srpske pravoslavne crkve, ispisali su nove stranice u zajedničkoj historiji naša dva pravoslavna naroda“, naveo je mitropolit Ilarion.

On je, takođe, pohvalio prevodilački autorski rad vladike Antonija koji je doprinio bližem upoznavanju duhovnih vrijednosti pravoslavnog srpskog naroda.

Podsjećamo, ovi susreti se dešavaju u jeku masovnih protesta u nekoliko srbijanskih gradova u kojima su prema nekim analitičarima svoju ulogu imale i ruske obavještajne službe.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj