MINISTRI VANJSKIH POSLOVA OSUDILI ODLUKU O ‘AJA SOFIJI’! EU će koordinirano odgovoriti i na sporni kineski zakon o nacionalnoj sigurnosti

Ministri vanjskih poslova Europske unije su se saglasili da će koordinirano odgovoriti na sporni zakon o nacionalnoj sigurnosti koji je Kina nametnula Hong Kongu, ali razmatraju i mjere protiv Turske.

KRITIKE UPUTILI I KINI I RUSIJI! Borell: EU nije popustila pod ...

Visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell također je zaprijetio akcijom protiv Turske s kojom se europski blok razilazi u nizu pitanja, od ljudskih prava, do bušenja plina u moru kod Kipra te “pretvaranje” dragulja svjetske baštine Aje Sofije iz muzeja u džamiju.

“Danas smo dogovorili da ćemo razviti koordinirani europski odgovor da pokažemo podršku autonomiji i građanskom društvu Hong Konga“, rekao je šef europske diplomacije nakon prvog fizičkog sastanka ministara u nekoliko mjeseci.

„To će se sastojati i od mjera na razini Europske unije, ali i na onima koji su u kompetenciji država članica“, rekao je o kineskom zakonu o Hong Kongu koji je stupio na snagu prošli mjesec.

Visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell izjavio je u ponedjeljak kako žele razviti odnose između Turske i EU-a te da će tražiti puteve kako bi se smanjile tenzije.

Rekao je kako su ministri vanjskih poslova osudili ponovno otvaranje džamije Aja Sofije za molitve te su pozvali turske zvaničnike da još jednom razmisle o ovoj odluci.

Rekao je da je razgovarano o dešavanjima u Libiji.

“Situacija u Libiji se nastavlja pogoršavati. Vidimo da se nastavlja probijati embargo na oružje”, kazao je Borrell, koji je govorio i o operaciji Irini te dodao kako smatraju da je Proces iz Berlina jedina opcija za političko rješenje.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj