PREDSJEDNIK TRAMP NAREDIO CYBER NAPAD NA RUSKU AGENCIJU TOKOM KONGRESNIH IZBORA 2018. GODINE! Postavlja se pitanje, zašto tako nije reagovao Obama tokom izbora 2016. godine, iako je imao obavještajne podatke?

Predsjednik SAD-a Donald Tramp u petak je prvi put potvrdio da su Sjedinjene Države izvele cyber-napad na Rusku agenciju za istraživanje interneta (IRA) 2018. godine.

sdsdsd

Trump je napad potvrdio u dvodijelnom intervjuu za Washington Post Marca Thiessena. Na pitanje je li su SAD izvršile napad na IRA -inu ‘farmu trolova’ koja je vodila kampanju širenja dezinformacija tokom predsjedničkih izbora 2016. i izbora za Kongres 2018. – predsjednik Tramp je rekao da je to “tačno”.

Kibernetički napad o kojem je 2019. prvi izvjestio Washington Post, ali ga nije javno potvrdila Trampova administracija, sastojao se u tome da Američka cyber komanda ometa pristup internetu zgradi u Sankt Peterburgu u kojoj se nalazi IRA za vrijeme kongresnih izbora u SAD-u, zaustavljajući njihove napore u širenju dezinformacija dok su Amerikanci izlazili na birališta.

Zašto Obama nije reagovao 2016. godine?

Predsjednik Tramp je rekao Thiessenu da je prilikom davanja naloga za cyber napad djelovao na osnovu obavještajnih podatka oko potencijalnog ruskog uplitanja tokom izbora za Kongres 2018. godine, kritizirajući bivšeg predsjednika Obamu da nije poduzeo slične radnje uoči izbora 2016. godine.

“Gledajte, zaustavili smo ih”, rekao je Tramp Thiessenu, napominjući kako “niko nije strožiji od mene prema Rusiji.”

Predsjednik Tramp je tvrdio da Obama nije poduzeo ništa smatrajući da tako pomaže demokratskoj predsjedničkoj kandidatkinji Hillary Clinton.

Prema predsjedniku Trampu, Obama je “prije izbora znao da se Rusija igra okolo, ili mu je bilo rečeno”. “Da li je bilo tako ili ne, ko zna? Međutim, on (Obama) nije rekao ništa “, rekao je Tramp, piše The Hill.

“A razlog što nije rekao ništa jeste taj što nije htio problematizirati takvu stvar u trenutku kada je mislio da Hillary Clinton pobjeđuje, jer je čitao lažne ankete”, nastavio je predsjednik Tramp. “Dakle, on je mislio da će ona pobijediti, a imali smo tihu većinu koja je rekla: ‘Ne, mi želimo Trampa.'”

Obama reagovao tek kada je vidio rezultate izbora

Dvopartijski izvještaj koje je u februaru objavio Senatski obavještajni odbor zaključio je da službenici Obamine administracije “nisu bili voljni” da odgovore na rusko hakersko uplitanje u 2016. godini i da američka vlada nije imala političke opcije za odgovor na ruska nastojanja da se miješaju u izbore.

Obama je poduzeo konkretnu akciju tek nakon održavanja izbora 2016. godine, stavljajući sankcije ruskim pojedincima i agencijama koje su bile uključene u napore miješanja u izbore, uključujući i protjerivanje nekoliko desetaka ruskih diplomata te klasificiranje kritične izborne infrastrukture.

IRA-u finansira Jevgenij Prigožin, kojeg su ruski mediji nazvali ‘Putinovim kuharom’ zbog toga što je Kremlj u više navrata koristio njegove ‘ugostiteljske’ usluge. Prigožina je prošle godine sankcioniralo američko Ministarstvo financija.

Predsjednik Tramp je nagovijestio da su SAD izvele takav cyber napad na ruski entitet tokom kongresnih izbora 2018. godine, u intervjuu za Fox News u junu 2019. godine.

“Radije ne bih detaljisao, ali možete biti sigurni da se cijela stvar dogodila i dogodila se za vrijeme moje uprave”, rekao je američki predsjednik za “Fox News” Steveu Hiltonu kada ga je upitao o izvještaju da li je lično odobrio cyber-napad na Rusiju u vrijeme kongresnih izbora, piše CNN.

(Global CIR)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:

Komentiraj