SPORNA REGIJA NAGORNO KARABAH! Tri azerbejdžanska vojnika ubijena u graničnom sukobu s armenskim trupama

Tri azerbejdžanska vojnika ubijena su, a četvorica su ranjena, u graničnom sukobu s armenskim trupama u nedjelju.

Explainer: The Nagorno-Karabakh Conflict

U priopćenju, ministarstvo obrane Azerbejdžana navodi da je armenska vojska pucala na položaje koje kontroliraju snage sigurnosti Azerbejdžana u sjeverozapadnoj regiji Tovuz.

-Napad Armenije, upotrebom artiljerije, na položaje oružanih snaga Azerbejdžana, uz armensko-azerbejdžansku granicu, predstavlja agresiju, čin upotrebe sile i još jednu provokaciju – rekao je Hikmet Hajiyev, iz predsjedništva Azerbejdžana.

Istaknuo je da je Armenija pokrenula “ofanzivu i provokaciju u vrijeme dok se međunarodna zajednica bori protiv COVID-19”, nazivajući armensku potporu inicijativi UN-a za globalni prekid vatre usred pandemije kao “ništa osim licemjerja”.

Pozvao je međunarodnu zajednicu na osudu armenske okupatorske politike protiv Azerbejdžana i njene provokativne akcije duž granice.

Ranije u nedjelju, armenska vojska je artiljerijskim paljbama u pograničnom dijelu Tovuza napala položaje Azerbejdžana i povukla se nakon što je pretrpjela gubitke od strane azerbejdžanske vojske.

Dvije susjedne države nemaju uspostavljene diplomatske odnose. Odnosi između Azerbejdžana i Armenije već desetljećima su opterećeni krizom u pograničnom Nagorno Karabahu.

Nagorno Karabah je regija u Azerbejdžanu koja je 6. siječnja 1992. godine proglasila nezavisnost. Većinu stanovništva čine Armenci koji smatraju da regija treba biti dio Armenije. Regija je pod kontrolom armenske vojske i separatista od armensko-azerbejdžanskog rata, koji je okončan 1994. godine.

Ujedinjeni narodi Nagorno Karabah tretiraju kao azerbejdžanski teritorij, baš kao i Vijeće Europe. OSCE je još 1994. godine s ciljem mirnog rješavanja azerbejdžansko-armenskog spora u Nagorno Karabahu osnovao Minsk grupu na čijem čelu su tri države – SAD, Francuska i Rusija.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj