TAČI SE PRIJE ISPITIVANJA U HAGU OBRATIO NOVINARIMA: ‘Niko ne može prepisati historiju, Kosovo je priča o uspjehu, a ovo je cijena slobode’

Predsjednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) danas će (13. jul) u Hagu, na poziv Specijalizovanog tužioca, biti ispitan povodom optužnice za ratne zločine.

Uoči ulaska u zgradu Specijalnog suda, Tači se kratko obratio novinarima rekavši da je “danas ovdJe da poštujem ono što sam sanjao i za šta sam se borio – slobodno nezavisno Kosovo, zasnovano na jednakim pravima, multietničkom društvu i vladavini zakona”.

“Spreman sam da se suočim sa novim izazovom i da uspijem za svog sina, porodicu, narod i svoju zemlju. Niko ne može prepisati historiju – ovo je cijena za slobodu. Vjerujem u mir, istinu, pomirenje i pravdu. Vjerujem u dijalog i dobre odnose sa svim susjedima. Kosovo je priča o uspjehu. Jako sam ponosan. Kosovo je član EU, NATO-a i vječnog prijateljstva sa SAD-om”, rekao je Tači.

Ovo je prvi put da javnost zna da je jedna osoba pozvana na intervju, nakon što je optužnica protiv te osobe već podnijeta na razmatranje. Nije, međutim, poznato u kakvom je svojstvu Tači pozvan na intervju.

Kancelarija Specijalizovanog tužioca je krajem juna saopštila da je protiv Tačija 24. aprila podnijeta optužnica na razmatranje, na osnovu koje se on i predsjednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji (Veseli) kao i “druga lica” u deset tačaka terete za niz zločina.

Tačijev zastupnik je Amerikanac Pjer-Ričard Prosper (Pierre-Richard Prosper). Prosper je bivši američki diplomata koji je bio na čelu Kancelarije za pitanja ratnih zločina pri uredu Državnog sekretara. Imenovao ga je 2001. američki predsjednik Džordž Buš (George Bush), a služio je do 2005. godine. Od 1996. do 1998. bio je tužilac za ratne zločine Međunarodnog krivičnog suda UN-a za Ruandu.

Sudija za prethodni postupak ima najviše šest mjeseci od dana podnošenja optužnice da potvrdi ili odbaci optužnicu u cjelosti ili delimično. Tači je 29. juna izjavio da će, ukoliko navodi iz optužnice budu potvrđeni, istog časa podnijeti ostavku kao predsjednik i da će se suočiti s njima.

On je istakao da će “nositi taj teret i braniti sebe i našu borbu za slobodu” i da neće dozvoliti da “lažne optužbe odvlače pažnju Kosova od zauzimanja mesta u međunarodnoj zajednici, kao člana Ujedinjenih nacija, NATO-a i Evropske unije”.

Grupa kosovskih Albanaca iz dijaspore ispred Specijalnog suda u Hagu, 13. jul
Grupa kosovskih Albanaca iz dijaspore ispred Specijalnog suda u Hagu, 13. jul

Zašto je Tači dobio poziv nakon podnošenja optužnice?

Sudija za prethodni postupak koji odlučuje o Tačijevoj optužnici je Francuz Nikola Giju (Nikolas Guillou). Ukoliko se on uvjeri da je osnovana sumnja utvrđena od strane tužioca, sudija potvrđuje optužnicu i počinje suđenje. Ako se u to ne uvjeri, optužnica se odbacuje, piše RSE.

Na osnovu Pravilnika o postupku i dokazima pred Specijalizovanim većima, sudija za prethodni postupak i specijalizovani tužilac mogu da se sastaju tokom istrage i prije potvrđivanja optužnice.

Sudija od tužioca može tražiti dodatni materijal za potkrepljivanje optužbi, ili može da zahtijeva preispitivanje optužnice sa ciljem da se pruže konkretniji podaci u odnosu na jednu ili sve optužbe, kao i u odnosu na konkretno postupanje osumnjičenog. Sudija takođe može da zatraži od tužioca da smanji broj optužbi ili suzi njihov opseg.

Tek nakon potvrđivanja nekih ili svih dijelova optužnice, osumnjičeni stiče status optuženog i sudija može da izda nalog za hapšenje ili sudski poziv za stupanje pred sud.

Optužnica postaje javna nakon njenog potvrđivanja, a u izuzetnim okolnostima, ako tužilac ima valjan razlog prije potvrđivanja, sudija može iz bezbjednosnih razloga, kako bi spriječio bjekstvo optuženog, da izda nalog za privremeno neobjelodanjivanje optužnice javnosti. Optužnica se najkasnije objavljuje do prvog stupanja optuženog pred sud.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj