U SRIJEDU DRUGI POKUŠAJ USVAJANJA BUDŽETA INSTITUCIJA BiH! Kojović i Nikšić nisu podržali budžet, ali sa Konakovićem najavljuju proteste jer nema novca za izbore; za usvajanje budžeta sve manje zainteresovan i Dodik!

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH će u srijedu, 15. jula, na hitnoj sjednici razmatrati izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu.

ereredfere

Na hitnoj sjednici Predstavinčkog doma, održanoj u četvrtak, 9. jula, Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu upućen je na usaglašavanje Kolegijumu, nakon što nije dobio entitetsku većinu.

Za Prijedlog budžeta glasala su 22 poslanika, 12 ih je bilo protiv i dva uzdržana.

Budžet nije dobio entitetsku većinu jer ga nije podržalo sedam poslanika iz Republike Srpske /SNSD, DNS, Ujedinjena Srpska/ zbog činjenice da nije ispoštovan dogovor koji su ranije postigli SNSD, HDZ BiH i SDA.

Prijedlog zakona o budžetu podržali su poslanici Mirko Šarović iz SDS-a i Mira Pekić iz PDP-a, te Adil Osmanović iz SDA, dok Branislav Borenović iz PDP-a nije glasao, iako je prisustvovao sjednici, što se računa da je bio uzdržan.

Prijedlog zakona o budžetu nije dobio podršku ni poslanika HDZ-a, prenosi Srna. 

Prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu iznosi oko 1,8 milijardi KM, od čega se 996 miliona KM odnosi na finansiranje institucija BiH, a ostatak na finansiranje duga BiH.

Na dnevnom redu hitne sjednice naći će se i izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o prijedlogu zaključka kojim se Savjet ministara zadužuje da sve ranije usvojene odluke u 2020. godini o novom zapošljavanju stavi van snage.

Zaključkom je predviđeno i da se svako novo zapošljavanje vrši samo u slučaju da je to neophodno za funkcionisanje institucije koja podnosi obrazložen i potkrijepljen zahtjev Vijeću ministara.

Predlagači ovog zaključka su poslanici Naše stranke Aida Baručija, Jasmin Emrić, Mirjana Marinković Lepić i Damir Arnaut.

Hitna sjednica Predstavnikog doma zakazana je za 11.00 časova, najavljeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Kojović i Nikšić nisu podržali budžet institucija BiH, sad najavljuju proteste jer nema novca za izbore

Među onima koji nisu glasali za budžet bili su i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić te Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke. Za budžet nisu glasali ni neki drugi zastupnici iz ove dvije stranke u Parlamentu BiH.

Njih dvojica te Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres, Božo Skopljaković, predsjednik Hrvatske stranke i Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka, održali su danas oline sastanak te nakon toga saopćili:

– Pokušaj vladajućih stranaka da demokratiju stave u karanatin i na taj način suspenduju pravo građana da biraju i budu birani predstavlja tačku koju neće tolerirati ni opozicione stranke, ali ni građani u Bosni i Hercegovini. Zbog toga i na ovaj način želimo vrlo jasno poručiti kako je presudno važno da se osiguraju sredstva za održavanje lokalnih izbora u ovoj godini.

Za opozicione stranke je potpuno neprihvatljivo da HDZ i SNSD, zbog situacije u kojoj su evidentno izgubili kontrolu nad Centralnom izbornom komisijom BiH, uvjetuju i taocima drže građane Bosne i Hercegovine osporavanjem usvajanja budžeta.

Mi nećemo sjediti skrštenih ruku i čekati da se SDA, SNSD i HDZ kriju iza svojih navodnih sporazuma, koji ne vrijede ni 24 sata od slavodobitnog proglašavanja, tražeći opravdanje kako da se izbori ne održe. Mi, u SDP-u, NS-u, NIP-u, Platformi za progres, NBL-u, HS-u i NB-u, smo čvrsto opredjeljeni da iskoristimo sva demokratska sredstva kako bi spriječili namjeru vladajućih stranaka da spriječe održavanje lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini.

Jednoglasni smo u namjeri da nećemo dopustiti da vladajući iskoriste stanje pandemije i navodnu brigu za zdravlje građana kako bi umrtvili i spriječili opoziciju da jasno artikulira nezadovoljstvo građana, uključujući i organiziranje mirnih protesta u gradovima širom Bosne i Hercegovine. Pri tome smo opredjeljeni da jedinstveni protesti opozicije budu organizovani uz poštivanje svih preporučenih mjera zaštite i zakonskih propisa.

S našim stavovima upoznat ćemo i predstavnike međunarodne zajednice koji, svjesno ili nesvjesno, u posljednje vrijeme pomažu vladajućim strankama da nam nameću standarde koji ne vrijede nigdje u demokratskom svijetu. Kako i koliko vrijede navodni festivali demokratije vidjeli smo samo 24 sata nakon posljednjeg sastanka u Lukavici.

Zato od njih očekujemo umjesto ispraznih dogovora, da preuzmu aktivniju ulogu u omogućavanju održavanja fer i poštenih lokalnih izbora, uvođenjem novih tehnologija u izborni proces.

Koordiniran rad opozicije na artikuliranju stavova nastavit ćemo i ubuduće uz otvorenu mogućnost da nam se pridruže i druge opozicione političke partije iz cijele Bosne i Hercegovine, pod uslovom da ne dijele vlast sa SDA, HDZ, SNSD i Demokratskom frontom na bilo kojem nivou.

Ujedinjeni smo oko potrebe da omogućimo građanima Bosne i Hercegovine osnovno ljudsko pravo da biraju i budu birani, ne ističući svoje uske političke interese, već upravo jedan zajednički koji se ogleda u napretku Bosne i Hercegovine na svim poljima – stoji u njihovom saopćenju.

Dodik: “Pukao dogovor o imenovanjima”

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je dogovor o imenovanjima pukao i da ne zna da li će biti usvojen budžet BiH. Dodik je rekao da sada ne zna da li će biti usvojen budžet BiH i da više ništa ne može da kaže sa sigurnošću, jer je BiH potpuno neuspješna, propala zemlja, prenose Vijesti.ba.

On je naglasio da se na nivou BiH jedino može dogovarati i tako dolaziti do rješenja pa, između ostalog, i za budžet, a imenovanja ne treba posmatrati kao neko “uhljebljenje”, već kao princip nacionalne politike.

Podsjetivši na sastanak SNSD-a, HDZ-a i SDA prošle sedmice u Istočnom Sarajevu, Dodik je rekao da je dogovoreno da budu imenovani svi oni koji su prošli procedure.

“HDZ je rekao da prilikom konačnog izbora neće podržati prijedlog SDA za ministra odbrane Selmu Cikotića i direktora Obavještajne agencije, a onda, da bi se sve zakomplikovalo, (Bisera) Turkovićeva je rekla ‘nećemo podržati HDZ, hoćemo SNSD’. Vjerovatno s namjerom da zavadi, jer to su male igre koje pokušavaju da nametnu da naprave velike priče”, rekao je Dodik za ATV. Naglasio je da ih na nivou RS-a očekuje period političke borbe za status RS-a, zbog čega je potrebno da se oko toga okupe sve političke snage u tom entitetu.

On je rekao da je zato kreirana koalicija, koja sada nosi dvije trećine podrške Vladi i okupljena je u parlamentu RS-a i dodao da će s tim koalicionim kapacitetom, kada se smiri situacija s koronavirusom, ući u promjenu Ustava, eliminisati sve probleme u vezi s njegovom zloupotrebom i osnovnom strukturom, kao što je, naprimjer, Vijeće naroda, koje je nametnuo visoki predstavnik.

“Cilj nam je da dođemo do novog ustava u kojem ćemo RS učiniti još efikasnijim, transparentnijim i bržim”, rekao je Dodik i dodao da je drugi dio te političke borbe ovo što se dešava na nivou BiH.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj