(VIDEO) AMERIČKI GRAĐANI SVE VIŠE SUMNJAJU U MENTALNE SPOSOBNOSTI PREDSJEDNIČKOG KANDIDATA DEMOKRATA! ‘Dobro veče svima, ja sam suprug Josepha Bidena, Joe Biden’

‘Dobro veče svima, ja sam suprug Josepha Bidena, Joe Biden’, kazao je nedavno Biden.

SMATRA DA JE PRESKUP? Biden tvrdi da bi uložio veto na Sandersov ...

Nepuna četiri mjeseca uoči predsjedničkih izbora u SAD-u, ovakvo nedavno predstavljanje na videokonferenciji najizvjesnijeg kandidata demokrata za šefa Bijele kuće Joea Bidena ponovo je zapanjilo Amerikance.

Umjesto da se na konferenciji Nacionalne prosvjetne asocijacije, čiji je dugogodišnji član njegova supruga, predstavi kao suprug Jill Biden, on je kazao da je muž Josepha Bidena.

Ovaj višedecenijski američki senator, profesor prava na nekoliko američkih univerziteta i potpredsjednik SAD-a u vrijeme Baraka Obame, dosadašnju izbornu kampanju proveo je, zbog epidemije virusa korona, u suterenu svog doma u Vilmingtonu, u Delaveru. Prilikom rijetkih pojavljivanja, međutim, više od crne zaštitne maske koja je postala dio njegovog imidža, pažnju privlače učestali gafovi. U američkoj javnosti se sve češće postavlja pitanje radi li se o gafovima ili ozbiljnom poremećaju.

Nedavno je odjeknula njegova izjava da je od posljedica Covida 19 u SAD-u preminulo 120 miliona Amerikanaca, umesto 120.000, koliko ih je tad bilo.

U martu, tokom kampanje, Biden je pokušao da citira američku Deklaraciju o nezavisnosti, ali nije mogao da je se sjeti u cjelini.

U maju je rekao kako “više cijeni istinu od činjenica”, iako te dvije riječi imaju slično značenje.

U završnici trke za Bijelu kuću dvojice kandidata u osmoj deceniji života, republikanac Donald Tramp (74) demokratskog rivala Joea Bajdena, koji u novembru, nedugo poslije izbora, puni 78 godina, redovno zove “Uspavani Joe”, poslije učestalih gafova, pozvao ga je da uradi i test mentalnih sposobnosti.

Na zahtjev samog Bidena, njegov doktor Kevin O’Conor sa Univerziteta George Washington početkom jula ga je pregledao, a potom opisao pacijenta kao “zdravog i krepkog”, spremnog da obavlja poslove predsjednika i glavnokomandujućeg vojske SAD-a.

Problemi s aneurizmom na mozgu

U Bidenovom zdravstvenom kartonu, međutim, upisano je da je kasnih osamdesetih godina prošlog vijeka imao dvije aneurizme na mozgu. Kasnije se njegova zdravstvena situacija komplikovala dubokom venskom trombozom i plućnom embolijom, ali O’Conor tvrdi da je sve pod kontrolom. Njegov lični doktor ističe da Biden ne puši, ne pije i vježba najmanje pet puta nedeljno i da su njegovi moždani nervi i vestibularne funkcije “u granicama normale”.

Bajdenu je odstranjena žuč, a bio je i preventivno tretiran zbog nekancerogenih polipa i problema s kožom. Uzima lijekove za razrjeđivanje krvi, protiv holesterola, sezonske alergije i gastritisa, što, kako objašnjava doktor Joe Tores, povremeno izaziva promjene u njegovom glasu.

(Global CIR/Agencije)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:

Komentiraj