KORIŠTENI DRONOVI: Eskalirao sukob između Jermenije i Azerbejdžana, 16 mrtvih, među njima dva oficira

Sukob između Jermenije i Azerbejdžana danas je eskalirao razmjenom paljbe iz teškog artiljerijskog oruža i raketiranjem iz dronova, izvijestio je AP.

rerer

U najtežem artiljerijskom sukobu u posljednjih nekoliko godina, poginulo je 16 ljudi, među kojima i dva visoka oficira vojske Azerbejdžana. Sukob na osjetljivoj jermensko-azerbejdžanskoj granici izbio je u nedjelju, a bilans 3-dnevnih sukoba je 11 poginulih vojnika i jedan civil sa azerbejdžanske strane i četiri jermenska borca.

Zvanični Jerevan je optužio Azerbejdžan da je pokrenuo sajber napad na veb sajtove jermenske vlade i upozorio da će vlada u Bakuu zbog toga snositi odgovornost uz “nepredvidive posljedice”.

Turska je izrazila snažnu podršku Azerbejdžanu s kojim je vežu duboki etnički i kulturni korijeni, dok su Rusija i SAD, koji kopredsjedavaju Grupom iz Minska OEBSA pokušavale da posreduju u postizanju sporazuma u konfliktu oko Nagorno Karabaha i osudile su ovu novu eskalaciju nasilja.

Ozbiljnu zabrinutost zbog sukoba dvije države izrazio je predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, a predstavnik generalnog sekretara UN-a Antonija Guteresa pozvao je na trenutnu obustavu vatre i deeskalaciju sukoba.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj