LIBIJSKI PARLAMENT SA SJEDIŠTEM NA ISTOKU ZEMLJE: Pozvali vojsku Egipta da intervenira u Libiji!

Libijski parlament sa sjedištem u istočnom dijelu zemlje pozvao je egipatsku vojsku da intervenira u Libiji radi “zaštite nacionalne sigurnosti obje zemlje” u svjetlu turske podrške njihovom rivalu, Vladi nacionalnog sporazuma (GNA). 

Libija / ilustracija

Parlament podupire Haftara

Parlament, sa sjedištem u istočnom gradu Tobruku, podupire vojnog zapovjednika Kalifu Haftara koji od travnja 2019. vodi ofanzivu i nastoji oduzeti glavni grad Tripoli međunarodno priznatoj vladi GNA. Haftara podupiru Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Rusija, a Turska i Katar vladu GNA.

Parlament u Tobruku pozvao je Libiju i Egipat da ujedine snage u borbi protiv “okupatora”, referirajući se na Tursku, priopćeno je u ponedjeljak navečer.

“Egipatske oružane snage imaju pravo intervenirati radi zaštite libijske i egipatske nacionalne sigurnosti ako uoče neposrednu prijetnju sigurnosti naših zemalja”, navodi se u priopćenju. “Turska okupacija predstavlja izravnu prijetnju nama i susjednim zemljama, uključujući Egipat”, dodaje se.

Egipatski predsjednik najavio intervenciju, nakon što je vojsku u Libiju poslala Turska

Egipatski predsjednik Abdel-Fattah al-Sissi rekao je prošli mjesec da je sada legitimna bilo kakva izravna intervencija Egipta u susjednoj Libiji zbog turske uloge u toj sjevernoafričkoj zemlji. 

Al-Sissi je upozorio da je libijski strateški grad Sirte crvena linija koju ne bi trebali prijeći borci GNA.  Borci vlade GNA nedavno su ponovno uspostavili kontrolu u više područjima blizu Tripolija i spriječili napore Haftara za okupacijom tog grada.

Uspjeh GNA došao je nakon što je početkom januara 2020. Velika narodna skupština Republike Turske izglasala koji predviđa slanje vojske te zemlje u Libiju.

Turska je krajem novembra s međunarodno priznatom Vladom nacionalnog jedinstva Libije potpisala dva odvojena memoranduma o razumijevanju, jedan o vojnoj saradnji, a drugi o pomorskim granicama zemalja istočnog Sredozemlja.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ranije je izjavio kako su potpisani memorandumi donijeli značajnu stratešku korist njegovoj zemlji.

Neredi u zemlji bogatoj naftom traju od 2011. i rušenja dugogodišnjeg lidera Moamera Gadafija. 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj