OČEKUJE SE JOŠ POGUBLJENJA: U SAD-u nakon 17 godina izvršena prva smrtna kazna na saveznoj razini!

SAD su izvršile prvo pogubljenje na saveznoj razini u 17 godina, nakon niza pravnih bitki okončanih presudom Vrhovnog suda koji je otvorio put povratku smrtne kazne u američkoj saveznoj državi Indiani.  

U SAD-u nakon 17 godina izvršena prva smrtna kazna na saveznoj razini: Uskoro još tri

Daniel Lewis Lee, bijeli supremacist, osuđen za ubistvo tročlane obitelji 1990-ih, pogubljen je smrtonosnom injekcijom u Indiani, priopćilo je ministarstvo pravosuđa. 

Pogubljenje se trebalo izvršiti u ponedjeljak, ali je odgođeno odlukom suca Okružnog suda da se nastave pravne bitke protiv izvršenja smrtne kazne smrtonosnom injekcijom, koje je savezna vlada najavila prošle godine.  No Vrhovni sud je poništio zastoj protiv izvršenja smrtne kazne u kasnim noćnim satima. 

U narednim danima očekuje se još pogubljenja

Rođaci žrtava pokušali su odgoditi pogubljenje, navodeći zabrinutost zbog potencijalnog izlaganja koronavirusu, no taj zahtjev je odbacio savezni žalbeni sud. U narednim sedmicama trebaju se izvršiti još tri pogubljenja.

Odluka o izvršenju prve smrtne kazne na saveznoj razini od 2003. kritizirana je kao politički potez, a aktivisti za građanska prava izrazili su zabrinutost zbog požurivanja tih slučajeva.

Glavni državni odvjetnik William Bar najavio je prošlog ljeta povratak smrtne kazne, što je dugo zagovarao predsjednik Donald Tramp.

Američke savezne države samostalno odlučuju o uvođenju smrtne kazne u svoje pravosudne sisteme. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj