U ITALIJANSKOJ POKRAJINI VENETO IZOLOVALI KORONAVIRUS ‘UVEZEN’ IZ SRBIJE: “Virus je jači nego kod lokalnog stanovništva, ima mutaciju koju ne poznajemo”

Guverner italijanske pokrajine Veneto Luca Zaia izjavio je da je virus izolovan kod četiri osobe koje su zaražene u Srbiji jači od onog koji postoji kod lokalnog stanovništva.

U Srbiji korona odnijela 11 života, 287 novozaraženih: 'Strategija ...

“U Venetu je situacija pod kontrolom, domaća žarišta ne zabrinjavaju jer je naš virus manje snage. Brinu nas slučajevi koji su stigli iz inostranstva”, rekao je, navodeći kao primjer Srbiju, Kosovo, Sjevernu Makedoniju, Benin, Moldaviju i Kongo.

“Svjetska zdravstvena organizacija treba da označi koje zemlje imaju probleme, na to ukazujemo već neko vrijeme”, naveo je o na konferenciji za novinare u sjedištu lokalne Civilne zaštite.

Italijanski mediji prenijeli su izjavu Zaia u kojoj objašnjava kako je tajno naložio lokalnom institutu, koji se bavi pitanjima zdravlja životinja i bezbjednosti hrane, da se izoluje “srbijanski virus”.

“Kada su stigli prvi slučajevi iz Srbije, bez obavještavanja bilo koga, tražio sam da se uradi sekvenciranje ‘srbijanskog virusa’. ‘Srbijanski virus’ ima mutaciju koju ne poznajemo”, rekao je on, dodavši da je taj soj virusa istovjetan kod sva četiri slučaja koja su u Veneto stigla iz Srbije i koji su imali veliku virusnu snagu.

On je upozorio na virus iz Srbije, koje je, kako je rekao, “dosta različit od onoga u Italiji i svijetu” i za koji se čini, makar u ovom trenutku da je veće virulentnosti.

U Venetu je nedavno ponovo izbilo zarište koronavirusa, a krivcem za nove slučajeve bio je proglašen menadžer jedne italijanske kompanije koji se prije toga vratio sa poslovnog puta iz Srbije, prenijela je početkom juna italijanska štampa.

Komentiraj