NIJE ZABORAVIO SPOMENUTI I SVOG PROTUKANDIDATA BIDENA! Predsjednik Tramp nametnuo nove sankcije Kini zbog Hong Konga, i dalje optužuje Peking zbog koronavirusa!

Američki predsjednik Donald Tramp u utorak je potpisao zakon kojim će se nametnuti sankcije kineskim osobama i entitetima koji su uključeni u postupke ‘uklanjanja autonomije Hong Konga’.

trump-pence.jpg

Predsjednik je također rekao i da je potpisao nalog kako bi se ukinuo poseban status Hong Konga, u nastavku predsjedničke kampanje protiv Pekinga, kojeg optužuje da se nije adekvatno nosio s izbijanjem koronavirusa.

Predsjednik je u maju objavio svoju namjeru da opozove poseban status Hong Konga, navodeći kao razlog kineski odgovor na pandemiju. Novi zakon koji revidira status Hong Konga dobio je podršku i u Senatu i u Zastupničkom domu ranije ove godine. Kongres je ovaj zakon usvojio kao odgovor na to što je Peking nametnuo zakon o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu, koji je tokom prošle godine bio poprište prosvjeda.

U svome govoru ispred Bijele kuće, Trump je kritizirao bivšeg predsjednika Baracka Obamu i potpredsjednika Joea Bidena, demokratskog predsjedničkog kandidata, da se nisu pod svojim vodstvom na pravi način bavili Kinom.

Dotaknuo se imigracije, policije, statua i spomenika, trgovine i klimatskih promjena, upozoravajući da će Biden “uništiti našu zemlju”. “Mogli bismo nastaviti nabrajati danima”, rekao je Tramp usred svog obraćanja.

“Biden je otišao radikalno lijevo”, rekao je Tramp u Ružičnjaku Bijele kuće, dok je kritikovao prijedloge izložene u Bidenovoj kampanji tokom prošle sedmice. “Nikada se do sada dva predsjednička kandidata nisu toliko razlikovala”, kazao je predsjednik Tramp.

Takođe je rekao da je smatrao Peking odgovornim za prikrivanje informacija o koronavirusu na početku sada globalne pandemije i “njegovo ispuštanje svijet”. “Mogli su to zaustaviti, trebali su to zaustaviti”, kazao je američki predsjednik.

(Global CIR)

Objavljeno u:

Komentiraj