SUMNJE U STRANU SABOTAŽU? U iranskom lučkom gradu Bushehru zapaljeno sedam brodova

Najmanje sedam brodova zapalilo se u iranskoj luci Bushehr, javila je u srijedu novinska agenciju Tasnim, a čini se da je to zadnja u nizu neobjašnjivih nesreća na nuklearnim i industrijskim postrojenjima od kraja juna. Nema dojava o žrtvama, prenio je Reuters.

8245741

Bilo je nekoliko eksplozija i požara u području iranskih vojnih, nuklearnih i industrijskih postrojenja od kraja juna, uključujući požar u iranskoj podzemnoj nuklearnoj elektrani Natanz 2. jula. Natanz je u centru iranskog programa obogaćivanja uranija, za koji Teheran kaže da se provodi u civilne svrhe.

Raniji požar izazvan kibernetičkim putem?

Zapadne obavještajne agencije i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) vjeruju da je Iran razvijao koordinirani, tajni program nuklearnog oružja do 2003. godine kada je zaustavljen, no Teheran takve optužbe odbacuje.

Iransko najviše sigurnosno tijelo je saopćilo 3. jula da je utvrđen uzrok požara u Natanzu i da će biti objavljen na vrijeme. Neki iranski dužnosnici rekli su da je požar možda izazvan kibernetičkom sabotažom, a jedan je upozorio da će Teheran odgovoriti državi koja izvodi takvu vrstu napada.

U članku početkom jula je državna novinska agencija IRNA pisala o mogućnosti sabotaže, koju izvode zemlje kao što su Izrael i SAD, iako ih nije direktno optužila.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj