Washington iz sata u sat uvodi nove sankcije Pekingu: Sada su uveli vizne restrikcije za radnike kineskih tehnoloških firmi

Sjedinjene Američke Države uvode vizne restrikcije za određene zaposlene u kineskim tehnološkim kompanijama koje krše ljudska prava, saopćio je State Department. 

MEĐUNARODNE I BILATERALNE! Kanadski obavještajci upozorili na ...

Restrikcije na vize uvode se za određene zaposlene u kineskim tehnološkim kompanijama koje pružaju materijalnu podršku režimima koji krše ljudska prava na globalnom nivou.

U te kompanije spada i Huawei, “produžena ruka države nadzora kineske Komunističke partije Kine [KKP] koja cenzurira političke disidente”, navodi se u saopćenju State Departmenta. Tvrdi se da neki zaposleni u ovoj kompaniji pružaju materijalnu podršku “režimu KKP-a, koji krši ljudska prava”.

Američki sekretarijat za trgovnu proteklih mjeseci uveo je nove restrikcije za još 33 kineske kompanije i institucije. Ovaj sekretarijat ranije je najavio da će 33 kineske kompanije biti stavljene na “crnu listu” zbog toga što pomažu kineskim vlastima da špijuniraju manjinsku, muslimansku etničku grupu Ujgura sa sjeverozapada zemlje.

Pompeo: Ako poslujete sa Huawijem, poslujete sa kršiteljima ljudskih prava

Američki državni sekretar Michael Pompeo oglasio se saopćenjem u kojem je najavio vizna ograničenja određenim zaposlenicima kineskih kompanija i naveo da su Sjedinjene Američke Države uvijek bile ‘nada najugroženijim svjetskim narodima i glas za one koji su utihnuli’. 

Osvrnuo se i na odluku State Departmenta o viznim ograničenjima zaposlenicima kineskih tehnoloških kompanija.

Danas State department nameće vizna ograničenja određenim zaposlenicima kineskih tehnoloških kompanija koje pružaju materijalnu podršku režimima koji se bave kršenjem ljudskih prava na globalnom nivou, i dodao:

– Telekomunikacijske kompanije širom svijeta bi trebale znati: ako posluju s Huaweijem, posluju s kršiocima ljudskih prava.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj