NAKON OPTUŽBI OGLASIO SE KREMLJ: Ne stojimo iza hakerskih napada na zdravstvene ustanove u Velikoj Britaniji, niti smo se miješali u britanske izbore!

Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, oštro je odbacio navode američkih, britanskih i kanadskih vlasti da Rusija stoji iza hakerskih napada na tamošnje zdravstvene ustanove i istraživačke centre, iz kojih navodno “nestaju” podaci o vakcini protiv korona virusa.

Nemamo informaciju ko je mogao da napadne farmaceutske kompanije i istraživačke centre u Ujedinjenom kraljevstvu. Imamo da poručimo samo jedno, a to je da Rusije nema ništa sa ovim pokušajima i ne prihvatamo takve optužbe, kao što odbacujemo i optužbe da smo se miješali u izbore 2019. godine u Britaniji – oštro je rekao Peskov.

Velika Britanija je ranije danas optužila Rusiju za miješanje u opće izbore 2019. godine uzimanjem povjerljivih dokumenata u vezi sa planiranim britansko-američkim trgovinskim sporazumom i objavljivanjem tih dokumenata na internetu.

Portparolka ruskog Ministarstva vanjskihposlova Marija Zaharova je u obraćanju novinarima u Moskvi rekla da je saopćenje Londona “toliko nejasno i kontradiktorno da je praktično nemoguće razumjeti ga”. Član ruske Dume Leonid Slucki izjavio je ranije da su procjene Londona o pokušaju miješanja Moskve u prošlogodišnje izbore “antiruske besmislice”.

(Global CIR/Agencije)

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj