ZBOG RIZIKA PO SIGURNOST PODATAKA: Evropski sud poništio sporazum EU i SAD-a o razmjeni ličnih podataka

Evropsko pravosuđe poništilo je danas ključni sporazum o razmjeni ličnih podataka između EU i SAD-a, nazvan „Štit privatnosti“ (Privacy Shield) zbog rizika po sigurnost tih podataka.

PRESUDE U POJEDINAČNIM SLUČAJEVIMA POKAZUJU: Sud u Strazburu traži ...

Tu odluku je kao pobjedu pozdravio austrijski advokat Maks Šrems (Max Schrems) koji se bori za zaštitu podataka i stoji iza tužbe protiv Facebooka.

On je na Twitteru podsjetio da je još 2015. poništen sličan sporazum EU i SAD-a.

Evropski sud pravde ocjenio je u odluci da „Štit privatnosti“ omogućava „miješanje u osnovna prava ljudi čiji se podaci dostavljaju“ SAD-u, jer američke vlasti mogu da imaju pristup tim podacima.

„Ova odluka stvara pravnu nesigurnost za hiljade malih i velikih kompanija sa obje strane Atlantika koje se oslanjaju na ‘Štit privatnosti’ za svakodnevni prijenos komercijalnih podataka“, reagovao je Aleksandar Rur (Roure) iz briselskog ogranka udruženja za kompjutersku i telekomunikacionu industriju (CCIA).

On očekuje da će evropski i američki zvaničnici „brzo pronaći trajno rješenje, u skladu sa evropskim pravom“.

Sud u Luksemburgu je, međutim, ocijenio valjanim drugi mehanizam za prijenos podataka iz EU u ostatak svijeta, „standardne ugovorne klauzule“, model ugovora koji je definisala Evropska komisija, a koji svaka kompanija može da koristi za izvoz podataka, na primjer ka filijali, matičnoj kući ili trećem licu.

Evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders je prije odluke suda rekao Frans presu da Komisija ima već nekoliko scenarija.

„U zavisnosti od sadržaja odluke, vidjet ćemo koje ćemo već pripremljene alatke koristiti za konsolidaciju osnovnih prava i provjeriti da li zaštita koju daje EU ide sa podacima“, objasnio je on.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj