BERLIN NEGODUJE ZBOG AMERIČKIH SANKCIJA RUSKOM GASOVODU! Maas: Evropa ima pravo na svoju energetsku politiku!

Evropa ima pravo na svoju energetsku politiku, ali Sjedinjene Američke Države to ne uzimaju u obzir i prijete eksteritorijalnim sankcijama, izjavio je ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas.

Najavljivanjem sankcija, posebno Evropljanima, američka vlada zanemaruje suverenitet Evrope i njeno pravo da sama odlučuje, gdje i kako će kupovati energiju, rekao je on.

“Evropska energetska politika se provodi u Evropi, a ne u Washingtonu”, istakao je Maas i dodao da Evropa odlučno negira eksteritorijalne sankcije. “Smatramo da je neprimjereno uvođenje sankcija partnerima”, naveo je on.

Prema njegovim riječima, potreban je zajednički transatlantski stav o sankcijama protiv Rusije. “Trenutna odluka američke vlade čini ove napore još težim”, dodao je Maas.

Podsjećamo, američki predsjednik Donald Tramp potpisao je prijedlog zakona o godišnjoj odbrambenoj potrošnji u koji su uključene sankcije za Sjeverni tok 2, gasovod koji se gradi za transport ruskih zaliha gasa direktno u Njemačku preko Baltičkog mora, i to 21. decembra 2019. godine, nakon čega su prijavljeni prvi slučajevi koronavirusa u kineskom Wuhanu. 

Zahvaljujući Trampovim sankcijama stopirana je izgradnja gasovoda koji bi prema zvaničnom mišljenju američke administracije povećao ovisnost Evrope o ruskom plinu i dao dodatno oružje u ruke Rusiji protiv Zapada.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj